fbpx

Cod albastru de alertă teroristă. Ce spun specialiștii de la SIS despre pericolele la care este expusă Republica Moldova?

Pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe un termen nedeterminat, a fost stabilit cod albastru de alertă teroristă. Ordinul privind stabilirea nivelului scăzut a fost semnat de către directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Sistemului național de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului, în funcție de gradarea situației de securitate în țară.

Sistemul este constituit din patru niveluri, distinse prin patru coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (culoare albastră); nivel moderat (culoare galbenă); nivel ridicat (culoare portocalie) şi nivel critic (culoare roșie).

La fiecare nivel de alertă stabilit, autoritățile publice competente vor întreprinde măsuri specifice în vederea asigurării securității naționale.

Astfel, urmare a stabilirii nivelului scăzut (cod albastru) de alertă teroristă, autorităţile cu împuterniciri  în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, în limita competenţelor, urmează să întreprindă un şir de măsuri.

Fie că se află în stradă, în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte.

Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanții organelor de poliție.

De asemenea, Centrul Antiterorist al SIS îndeamnă părinţii să poarte cât mai des discuţii în familie despre regulile de securitate şi acțiunile ce urmează a fi întreprinse în diverse situații de criză, să se asigure că copii cunosc adresa de domiciliu şi numerele de contact ale părinţilor şi rudelor apropiate, ale persoanelor de încredere şi ale serviciilor de urgență.

Astfel, respectarea recomandărilor şi regulilor de comportament va contribui la asigurarea securităţii cetăţenilor atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara ei.

Articole asemănătoare

Back to top button