fbpx

Cine conduce clasamentul țărilor-surse de transferuri bănești în R. Moldova. Datele BNM

În trimestrul III al anului 2023, persoanelor fizice din Republica Moldova le-au fost transferate din străinătate, prin intermediul băncilor licențiate, mijloace bănești în valoare de 442,47 milioane dolari, în scădere cu 13,4 la sută comparativ cu trimestrul II 2022, scrie mold-street.com.
Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, din volumul total, circa 329,43 milioane dolari (în bază brută), adică 73,6%, au fost prin intermediul sistemelor de remitere de bani.

Din punct de vedere al provenienței geografice a transferurilor în favoarea persoanelor fizice, cele din țările UE au fost în creștere cu 15%, comparativ cu trimestrul III din 2022, și au înregistrat o pondere de 55,7 la sută.

Datele BNM relevă că în trimestrul III din 2023 s-a înregistrat o prăbuşire cu 68,6% a transferurilor din țările CSl (în special din Rusia) comparativ cu trimestrul trei din 2022, revenindu-le o pondere de doar 10,3 la sută.

Menţionăm că anul trecut, imediat după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, s-a atestat o creştere semnificativă a transferurilor de bani din Rusia în Republica Moldova.

În trimestrul trei din 2023, transferurile din alte țări au constituit 34% din totalul transferurilor în favoarea persoanelor fizice, micșorându-se cu 0,7% comparativ cu trimestrul llI din 2022.

Conform analizei transferurilor pe principalele ţări, cea mai mare pondere le-a revenit celor din Israel (14,7 la suta) de 65,08 milioane de dolari, fiind în creştere cu 0,5 la sută faţă de trimestrul III 2022.

Intrări semnificative s-au lnregistrat din Germania – 63,81 milioane de dolari (în creştere cu 12,3%); din Italia – 56,67 milioane de dolari (+16,7%); din Rusia – 41,98 milioane de dolari (-70,4%) şi din SUA – 43,80 milioane de dolari (-1,1%).

În top 10 state mai sunt Franţa, Marea Britanie, Irlanda, România și Belgia.

Potrivit BNM, totalurile includ atât transferurile internaționale prin intermedliul sistemlor de remitere de bani (SRB), cât și alte transferuri bancare internaționale în favoarea persoanelor fizice (cu excepția transferurilor aferente activității antreprenoriale și celor cu caracter investițional).

În totaluri sunt incluse și transferurile bancare interne de la nerezidenți (reprezentanțele organizațiilor internaționale s-au ale agenților economici străini, ambasade, consulate, reprezentanțe guvernamentale) către persoane fizice rezidente.

Articole asemănătoare

Back to top button