fbpx

China avertizează SUA „să nu se mai amestece” în situaţia din Taiwan

Statele Unite ar trebui „să nu se mai amestece” în situaţia din Taiwan şi „să nu mai creeze noi factori care ar putea duce la tensiuni”, a transmis vineri Ministerul de Externe chinez. Declarația vine după ce şeful CIA a atras atenţia să nu se subestimeze disponibilitatea preşedintelui chinez Xi Jinping de a acţiona militar împotriva acestei naţiuni insulare, relatează DPA, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Taiwanul este „o chestiune internă chineză” şi nu poate fi comparat cu conflictul privind Ucraina, a declarat, într-o conferinţă de presă la Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning. Washingtonul ar trebui „să nu se mai amestece în chestiunea taiwaneză şi să nu mai creeze noi factori care ar putea duce la tensiuni în Strâmtoarea Taiwan”, a spus ea.

Conform unor relatări din media americane, directorul CIA, William Burns, a spus că preşedintele chinez şi-a instruit armata să fie pregătită pentru o invadare a statului insular până în 2027. „Asta nu înseamnă că el a decis să invadeze Taiwanul în acel an, dar este un semnal de alarmă despre cât de serios vorbeşte în legătură cu asta”, a declarat Burns, adăugând că preşedintele chinez învaţă de asemenea lecţiile războiului din Ucraina, scrie Agerpres. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a acuzat de asemenea guvernul de la Taipei că este responsabil pentru tensiuni, care au crescut de la invazia rusă din Ucraina din urmă cu aproape un an. „Poporul american foloseşte chestiunea taiwaneză pentru a limita China”, a susţinut ea.

Washingtonul ar trebui să îşi respecte promisiunile de a nu sprijini independenţa Taiwanului”, a afirmat Mao Ning, adăugând că Beijingul consideră Taiwanul şi populaţia sa de 23 de milioane de locuitori ca „parte inalienabilă a teritoriului Chinei”.

Taiwanul, care nu a fost niciodată parte din Republica Populară Chineză, se consideră de mult timp independent. SUA sunt angajate să apere insula, inclusiv prin furnizarea de arme, şi resping ca inacceptabilă orice schimbare prin violenţă a situaţiei existente.

Această nouă critică a Chinei la adresa politicii SUA privind Taiwanul survine cu puţin timp înainte ca Antony Blinken să ajungă duminică la Beijing, în prima vizită a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Articole asemănătoare

Back to top button