Cele 12 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească R. Moldova pentru un nou credit de la FMI

Republica Moldova va beneficia de la Fondul Monetar International de un nou împrumut. Acesta va avea o valoare de 129,375 milioane drepturi speciale de tragere (DST), echivalent a peste 170 milioane de dolari şi va fi acordat prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF), scrie mold-street.com.
Potrivit Ministerului Finanţelor programul RSF va sprijini eforturile Republicii Moldova de a spori rezistența la șocurile climatice, implementa reforme în sectorul energetic și asigura mobilizarea unei finanțări durabile.
Cele 12 condiţii
Se prevede că împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat în perioada 2024-2025.
În conformitate cu raportul din decembrie 2023 al Consiliului Guvernatorilor FMI, Republica Moldova (Guvernul, ministerele, Banca Naţională etc) va întreprinde 12 măsuri de reformă (MR) pentru a primi aceşti bani din RSF.
MR1 – Guvernul să: (i) să adopte Legea privind acțiunile climatice care să permită dezvoltarea cu emisii reduse de carbon și reziliența la schimbările climatice și (ii) să înființeze o Comisie Națională pentru Schimbările Climatice (NCCC) în cadrul Biroului Primului Ministru, ca parte a aranjamentelor instituționale pentru gestionarea schimbărilor climatice cu sarcini și responsabilități și proceduri clare (inclusiv întâlniri și rapoarte regulate) definite în decretul guvernamental de sprijin. (Martie 2024)
MR2 – Guvernul să aprobe un program de management al riscului de dezastre (DRM) care (i) acoperă întregul spectru al cadrului Sendai (acord voluntar pentru reducerea riscurilor de dezastre pentru copii) și (ii) definește un cadru instituțional cu roluri și responsabilități clar atribuite la nivel național și subnațional, inclusiv atribuirea rolului pentru Coordonarea DRM și planificarea strategică în cadrul Biroului Primului Ministru, de exemplu către NCCC. (Iulie 2024)
MR3 – Guvernul trebuie să elaboreze și să difuzeze hărți de vulnerabilitate și riscuri de dezastre naturale, inclusiv informații despre cum și unde pericolele climatice ar putea afecta zonele și regiunile, pentru a evalua riscurile și vulnerabilitățile populației, activelor de infrastructură, sectoarelor și economiei/afacerilor.
Dobânda şi perioada de rambursarePotrivit Ministerului Finanţelor, durata Programului RSF este de 22 luni, iar maturitatea împrumutului este 20 ani.Dobânda aplicată pentru împrumutul în cauză va fi rata de bază a dobânzii la drepturile speciale de tragere (DST) plus marja de 0,75 p.p. Taxa de deservire constituie 0,25% din suma debursată.
Împrumutul ce urmează a fi acordat de Fondul Monetar Internațional, va fi rambursat în 20 tranșe egale, după expirarea a 10,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului.
Amintim că acest program nou, a fost aprobat la începutul lunii decembrie 2023 de Consiliul de directori executivi al FMI, după a patra evaluare a programului convenit anterior cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, aprobat în decembrie 2021 și ajustat în mai 2022, cu o majorare a finanțării totale până la 594,26 milioane DST.
Menţionăm că o delegație oficială a Republicii Moldova, din care fac parte ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, guvernatoarea BNM Anca Dragu şi alţi oficiali, participă la ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale (BM), care au loc la Washington, SUA în perioada 15-20 aprilie 2024.