fbpx

CEC nu a autorizat realizarea exit-poll-ului la telefon: Nu există o certitudine dacă respondentul a participat la alegeri

Comisia Electorală Centrală (CEC) reacționează după anunțarea, în premieră pentru Republica Moldova, a unui exit-poll la telefon în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Instituția afirmă că nu a autorizat exit-poll-ul și susține că la momentul apelului telefonic, nu există certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri.

Astfel, CEC atenționează instituțiile mass-media care despre acest risc și anunță că își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept în cazul în care va fi încălcat caracterul confidențial al votului și legislația privind protecția datelor cu caracter personal.

„Pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanție a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă și se formează puterea în stat, iar numerele de telefon (cel puțin o parte) sunt personalizate, – prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului, – adică alocarea opțiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia, fapt care este unul contrar principiului arătat supra”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

„De asemenea, se atrage atenția că activitatea de utilizare a uneltelor ce conțin date identificabile a persoanelor fizice urmează a fi conformă cerințelor stabilite de Legea 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv în ceea ce privește obținerea statutului de operator al datelor cu caracter personal.

În cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri. La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări”, se mai arată în comunicat.

CEC menționează că chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul.

Citește și: video | La alegerile prezidențiale va fi realizat, în premieră, un exit-poll la telefon. Cum va funcționa și ce date va oferi

Articole asemănătoare

Back to top button