fbpx

Ce se știe despre Lambda, cea mai nouă variantă a coronavirusului: A fost detectată în circa 30 de țări

„Lambda este purtătoare a unei serii de mutaţii cu implicaţii fenotipice supecte, cum ar fi o potenţială transmisibilitate mai mare sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpi neutralizanţi”, a raportat OMS acum o lună. Iată că astăzi, această tulpină își dovedește puterea în aproape 30 de țări din lume.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Varianta Lambda a fost detectată pentru prima dată anul trecut, în Peru, fiind responsabilă pentru 81% dintre cazurile totale de Covid din țara latină. În ultimele patru săptămâni, au apărut cazuri în aproape 30 de țări, cele mai multe în America de Sud, scrie digiworld.

Lambda a fost clasificată drept „variantă de interes”, nefiind deocamdată la fel de periculoasă ca Delta, considerată „variantă de îngrijorare”.

„Unul dintre motivele pentru care este greu de înțeles amenințarea reprezentată de Lambda, folosind cercetările din laborator, este că are un set neobișnuit de mutații, în comparație cu alte variante. Lambda are un model unic de șapte mutații în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane”, a declarat doctorul Jeffrey Barrett, director la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, pentru Financial Times.

Cercetătorii sunt intrigați în special de o mutație numită L452Q, care este similară cu L452R, ce contribuie la infecțiozitatea ridicată a variantei Delta.

„În acest moment nu există dovezi care să sugereze că este mai agresiv decât alte variante. Este posibil să aibă o rată mai mare de transmitere”, a spus Jairo Méndez Rico, consilier pentru boli virale emergente la Organizația Pan-Americană a Sănătății.

Variantele coronavirusului sunt împărţite de către OMS în două categorii: „variante de interes”, ce conduc la apariţia unor cazuri grupate sau se manifestă în mai multe ţări – lambda aparţine acestei categorii; „variantele îngrijorătoare”, la un nivel mai ridicat, despre care s-a dovedit că sunt mai infecţioase, mai greu de controlat sau conduc la forme mai grave de boală. A doua categorie include, spre exemplu, varianta Delta, descoperită iniţial în India.

Articole asemănătoare

Back to top button