fbpx

Ce atribuții are Comitetul Anticorupție, creat recent prin decret prezidențial

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA), a fost creat pe 7 iunie, prin decretul emis de Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, ce stabilește temeiul juridic pentru înființarea sa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

CCIA are ca scop principal analiza problemelor sistemice de corupție care vizează instituțiile moldovenești. De asemenea, va identifica și implementa modalități și mijloace de îmbunătățire a eforturilor anticorupție de către actorii relevanți.

CCIA are responsabilitatea de a colecta informații dintr-o listă extinsă de surse pe care le consideră de încredere. Odată colectate, faptele vor fi analizate, iar analiza va fi folosită pentru elaborarea recomandărilor. Comitetul va publica apoi constatările și recomandările sale, care vor include autoritatea responsabilă de implementare.

Entitatea își asumă responsabilitatea de a urmări progresul implementării recomandărilor de către instituțiile responsabile, pentru a evalua progresele realizate.

Comitetul va face publice constatările sale în permanență, până când recomandările vor fi puse în aplicare corect, dacă nu, va face publice motivele prezentate de instituția responsabilă, cu un aviz al CCIA cu privire la motivele prezentate. Acesta va fi un proces constant cu o durată nedeterminată.

Amintim că instituția este alcătuită din șase membri – trei din Republica Moldova – Alina Radu, Tamara Razin și Nadejda Hriptievschi – și trei internaționali: James Wasserstrom (SUA), Laura Ștefan (România) și Drago Kos (Slovenia). Cei șase experți au fost selectați prin consultări între Președinția Republicii Moldova și organizații internaționale specializate pe combaterea corupției.

Articole asemănătoare

Back to top button