Carnea roșie nu e un pericol pentru sănătate. Un amplu studiu anulează ani de cercetări
Nenumărate studii au asociat consumul de carne roșie cu cele mai gravi boli: de inimă, accidente cerebrale, cancer. Dar articolele cu concluzii ascundeau limitări notabile, transmite HotNews.
Aproape toate cercetările au fost observaționale, incapabile să descifreze cauze. Multe treceau cu vederea interpretările posbile. De exemplu, poate că aceia care consumă carne doar mănâncă mai puține vegetale, sau fumează mai mult, sau fac mai puțină mișcare?
Și tot multe se bazau pe un consum auto-raportat, omițând că oamenii nu-și amintesc cu precizie tot ce au mâncat. Iar dimensiunea efectelor raportate de acele studii ștințifice este relativ mică – un presupus risc de cancer majorat cu 15% este cu adevărat îngrijorător?
Un studiu contrazice cercetările superficiale
Într-un efort fără precedent, oameni de știință de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) al Universității Washington au trecut în revistă decenii de cercetări privind carnea roșie și influențele asupra sănătății, formulând și un nou sistem de clasificare în vederea comunicării riscurilor. Rezultatele au eliminat aproape toate îngrijorările legate de consumul de carne roșie.
Concluzii: „Am găsit dovezi insuficiente ale asocierii dintre consumul de carne roșie neprocesată și cancer colorectal, de sân, sau de diabet tip 2, sau de boli ischemice de inimă. Mai mult – nu am găsit nicio dovadă de asociere a cărnii roșii neprocesate cu accidente ischemice sau hemoragice.”
Oamenii de știință de la IHME observă de decenii calitatea slabă a unor studii științifice privind sănătatea. În fiecare an sunt publicate sute de studii superficiale care încearcă doar să stabilească o asociere între o anumită acțiune–cum este consumul unui aliment și deces sau boli.
Ca urmare a metodelor neglijente, a diferențelor dintre grupurile studiate și a instrumentelor statistice insuficiente, toate, în special alimentele, par simultan a fi și a nu fi asociate cu cancerul. Ce să mai creadă publicul?
Un nou sistem de evaluare a riscurilor
Cercetătorii au creat o „funcție de demonstrare a riscurilor”, metodă statistică inovatoare de „evaluare cantitativă și clasificare a riscului dintre perechi diferițe de factori asociați”. Utilizând această funcție, un cercetător poate evalua datele publicate despre anumite riscuri privind sănătatea, iar apoi calcula un singur număr, care va trimite la un sistem de evaluare cu până la cinci stele.
„O singură stea este un calificativ care indică absența unei asocieri reale între un comportament sau situație și un efect asupra sănătății. Două stele arată o probabilitate de 0-15% de modificare a sănătății, trei stele o schimbare între 15-50%, patru stele 50-85%, iar cinci stele indică o schimbare de peste 85%.”
Când IHME a aplicat această funcție consumului de carne roșie și legăturilor potențiale cu efecte adverse asupra sănătății, au constatat că niciuna nu avea mai mult de două stele.
„Dovezile privind un risc cardiovascular direct adus de carnea roșie sunt foarte puține, mai degrabă absente”, a comentat dr. Steven Novella, neurolog la Yale și președinte al New England Skeptical Society. „Mai degrabă există un risc generat de consumul insuficient de vegetale. Acesta este riscul real al dietei cu prea multă carne – că aceste calorii le înlocuiesc pe cele din vegetale”.
„Pe lângă ajutorul dat consumatorilor, analiza noastră poate îndruma factorii de decizie în dezvoltarea de programe educative de sănătate, concentrându-se pe factorii de risc cu cel mai mare impact asupra sănătății”, declară dr. Emmanuela Gakidou, profesoară de științele indicatorilor sănătății la IHME și autoare principală a studiului.
„Cercetătorii din sănătate pot utiliza această analiză pentru a identifica domeniile în care dovezile actuale sunt insuficiente și sunt necesare noi studii”.
Surse: Healthdata.org, Big Think