fbpx

Care sunt parolele cel mai ușor de ghicit. Nu le folosi niciodată pe acestea

Lumea este tentată să creeze parole bazate pe lucruri care ne sunt familiare, precum nume, cuvinte comune sau locații, încât sunt ușor de reținut, dar dacă nu adăugăm caractere speciale, litere mari și numere pe lângă aceste parole, hackerii nu vor avea o misiune deloc grea în accesarea conturilor online.

Conform specialiștilor în securitate online, consultați de cei de la Reader’s Digest, hackerii vor începe și ei tot cu parolele ușoare. Există mai multe site-uri care oferă liste cu cele mai populare parole. Deși intenția este să-i sfătuiască pe oameni de ce anume să se ferească, acestea devin puncte de plecare excelente pentru hackeri, menționează digi-world.tv.

Conform unei liste cu 200 cele mai folosite parole din 2020, combinațiile de numere sunt printre cele mai populare. Șapte din primele 10 din top au inclus combinații simple de numere de la 1 la 10.

„Qwerty”

Dintre parolele formate doar din litere, cuvântul „qwerty” este cel mai utilizat. Deși poate părea ciudat, trecerea degetelor peste tasetele din prima linie de litere pentru crearea unei parole la întâmplare este un lucru total predictibil pentru un hacker.

„Password/parolă”

Englezescul „password” sau echivalentul lui în română, „parolă”, este una dintre cele mai proaste idei de a se folosi ca parolă. De asemenea, folosirea acestor cuvinte (password/parola) alături de numere sau alte litere nu este o variantă sigură. Alte variante populare pe lista de Așa Nu au fost și „iloveyou” sau luni ale anului.

Date cu semnificație

Data de naștere, aniversarea nunții, ziua în care ți-ai cunoscut partenerul/partenera pot părea parole la îndemână pentru tine și, de asemenea, ceva ce nu prea ai șanse să uiți. Tocmai pentru că are sens pentru tine, acest lucru poate fi ușor de ghicit și de un hacker dacă acesta are acces la orice informație personală despre tine.

Numele animalelor sau ale membrilor familiei

Niciodată să nu folosești numele animalelor de companie sau ale celor din familie drept parolă. Dacă un hacker are acces la oricare dintre informațiile tale personale, sigur va verifica numele și poreclele celor dragi. Conform sursei menționate anterior, un hacker a fost prins de autorități după ce, ironic, a folosit o parolă foarte simplă: numele pisicii sale și secvența numerică 123 (Chewy123).

Articole asemănătoare

Back to top button