fbpx

Cancerul „răpește” anual 9,6 de milioane de vieți în întreaga lume. Care este situația în Republica Moldova?

Astăzi, 4 februarie, comunitatea mondială marchează Ziua internațională a cancerului prin sloganul „Sunt și voi face”, care subliniază importanța implicării fiecăruia dintre noi în prevenirea și depistarea precoce a maladiei care reprezintă a doua cauză de deces în lume.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reducerea cu o treime a numărului de decese premature cauzate de această boală până în anul 2030 reprezintă unul dintre obiectivele globale. Anual, cancerul este responsabil de 9,6 de milioane de decese în întreaga lume. Totodată, unul dintre șase decese la nivel global este cauzat de cancer.

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În acest sens a fost elaborat un program naţional de control pentru anii 2016-2025, al cărui obiectiv general este reducerea mortalităţii prin cancer cu 7% până în anul 2025.

Conform datelor statistice, în anul 2018, în Moldova au fost înregistrate 10.021 de cazuri noi de cancer, dintre care: colorectal – 1338 de cazuri, mamar – 1125 de cazuri, de piele – 980 de cazuri, pulmonar – 925 de cazuri, de prostată – 594 de cazuri.

Cunoașterea factorilor de risc asociați cu dezvoltarea cancerului (fumatul, obezitatea, abuzul de alcool, regimul alimentar, lipsa activității fizice), efectuarea testelor regulate de screening pentru depistarea precoce a maladiilor oncologice și adoptarea unui mod de viață sănătos, sunt elementele cheie în prevenirea riscului de cancer.

Pentru a preveni cancerul, organizaţia Europe Against Cancer a elaborat „Codul anticancer”, care prevede între altele evitarea fumatului, alcoolului, obezității și expunerea excesivă la radiaţiile solare, consumul zilnic de legume, fructe şi cereale și urmarea măsurilor stricte de igienă.

Specialiștii vă recomandă să consultaţi imediat medicul dacă descoperiţi prezenţa unui nodul, a unei plăgi care nu se vindecă (inclusiv în cavitatea bucală) sau dacă un nev pigmentar (aluniţă) îşi modifică forma, dimensiunea şi culoarea. Consultaţi imediat medicul și dacă tusea persistă sau se schimbă, dacă apare o modificare a vocii, tulburări de tranzit intestinal sau urinar sau dacă aţi scăzut în greutate rapid şi inexplicabil.

Cetățenii care trec de vârsta de 50 de ani sunt îndemnați să participe la programele de screening pentru cancerul colo-rectal, dar și la programele de vaccinare împotriva virusului hepatic B. Pentru femei, după începerea vieţii sexuale, este recomandată efectuarea anuală a unui control ginecologic și a programelor de screening pentru cancerul de col uterin sau cervical (după vârsta de 25 de ani) şi pentru cancer mamar (după vârsta de 50 de ani).

Citește și: Zilnic, o femeie din Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Testul pe care trebuie să-l faci ca să te asiguri că ești sănătoasă

Articole asemănătoare

Back to top button