Bursele UWC. Tinerii din Moldova își pot continua studiile în colegiile din Costa Rica, Hong Kong sau Norvegia

S-a dat start înscrierilor la UWC – Colegiile Națiunilor Unite (United World Colleges), pentru tinerii din Republica Moldova. În anul 2023, adolescenții vor avea posibilitatea de a câștiga burse la una din cele optsprezece școli larg răspândite în întreaga lume.
Comitetul Național UWC din Moldova este o organizație non-profit care acționează ca legătură între mișcarea UWC și cetățenii Republicii Moldova. Scopul este de a familiariza publicul moldovenesc cu ideile și valorile pe care United World Colleges le promovează și de a organiza o selecție corectă a studenților moldoveni care vor beneficia de bursele UWC.
UWC este o rețea formată din optsprezece școli larg răspândite în întreaga lume. La miezul rețelei UWC se află misiunea de a crea înțelegere internațională și interculturală cu ajutorul educației. Fiind înrolați la una din cele 18 școli, elevii studiază IB (International Baccalaureate) ce permite obținerea unei educații potrivite pentru o lume în curs de globalizare.
Anul acesta, Comitetului Național i-au fost oferite patru burse. Elevii din Moldova au șansa de a studia la Li Po Chun United World College situat în Hong Kong, UWC Dilijan în Armenia, UWC Mostar în Bosnia și Herțegovina sau UWC South East Asia locat în Singapore. Bursele către UWC Dilijan, UWC Mostar și UWC South East Asia pot oferi finanțare integrală, în dependență de necesitatea demonstrată a câștigătorului.
Candidații trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să aibă vârsta între 16 și 18 ani la data de 5 august 2023. Aceștia sunt încurajați de a trimite aplicațiile nu mai târziu de 31 decembrie, ora 23:59. Detalii referitor la procesul de aplicare pot fi găsite AICI.
Impresiile studenților despre program: „Cum UWC a reușit să îi ajute?”
„Dacă cineva mi-ar fi spus ce urmează să trăiesc în ultimul an și jumătate la UWC, nu l-aș fi crezut. Dacă cineva mi-ar spune că voi ajunge din greșeală să stau la aceeași masă și să întâlnesc doi refugiați din două părți diferite ale lumii, că la ora mea de geografie am evalua organizații și convenții internaționale care își propun să rezolve schimbările climatice și îmbunătățirea securității alimentare, că aș avea ocazia să particip la forumuri internaționale despre știință, le-aș spune că delirează. Dimpotrivă, dacă mi s-ar spune că aș mânca în exces pentru a-mi elibera stresul, că aș studia mai mult de 8 ore pe zi în weekend pentru a-mi termina cursurile (și nu reușesc acest lucru), că aș avea dureri de cap continue timp de o lună care nu pot fi rezolvate, aș spune că nu aș mai veni niciodată aici.
Experiența fiecăruia la UWC este diferită. A veni aici cu o problemă nu înseamnă că aceasta dispare în mod magic, dar înseamnă că vei avea șansa de a-ți explora și îmbunătăți abilitățile de reziliență și de gestionare a timpului, atât pe cont propriu, cât și împreună cu colegii care trec prin lucruri similare.
A veni aici nu înseamnă că veți cunoaște fiecare dintre cele 70 de națiuni reprezentate în colegiu, dar probabil că veți obține o mai bună înțelegere a circumstanțelor fiecăruia și a modului în care lumea este inegală față de cei mai vulnerabili. A veni aici ar putea însemna că conexiunea ta cu oamenii de acasă s-ar putea slăbi și s-ar putea să nu mai mergi acasă pentru mai mult de trei luni, dar de asemenea, asta înseamnă că vei găsi un nou loc pe care să-l poți numi acasă – și vei obține o conexiune cu oameni care în ultimii 60 de ani au numit același loc acasă.
Îndrăznești oare să te provoci să-ți schimbi circumstanțele, să ieși în lumea reală și să afli cum funcționează cu adevărat? Îndrăznește să completezi aplicația! Amintiți-vă, UWC nu este soluția, îndrăznește doar să visezi, să ai visuri mărețe și să lucrezi zilnic pentru a-ți atinge obiectivele! Sunt oameni grozavi peste tot, trebuie doar să fim suficient de deschiși pentru a recunoaște asta,” a declarat Max Gorgan, student in anul II la UWC Dilijan, Armenia.