fbpx

Băuturi răcoritoare pe timp de caniculă. Avertisment ANSA: „Nu toate sunt inofensive”

În contextul temperaturilor ridicate, consumul de băuturi răcoritoare crește considerabil, iar rafturile magazinelor abundă în produse „clasice” sau „fără zahăr”. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu precizări importante privind băuturile care conțin îndulcitori artificiali, tot mai des preferate de consumatori.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ANSA, îndulcitorii artificiali – precum aspartamul (E951), sucraloza (E955), acesulfamul de potasiu (E950) și zaharina (E954) – pot reprezenta o alternativă pentru cei care doresc să reducă aportul de zahăr și calorii. Aceștia sunt aditivi obținuți în laborator, de până la 600 de ori mai dulci decât zahărul, folosiți frecvent în băuturile etichetate ca „fără zahăr” sau „dietă”.

Instituția atrage atenția că acești îndulcitori sunt reglementați strict, conform Hotărârii Guvernului nr. 229/2013, iar utilizarea lor este permisă doar în anumite categorii de produse alimentare, cum ar fi cele dietetice, hipocalorice sau cu durată lungă de păstrare. De asemenea, etichetele produselor trebuie să includă mențiuni clare, precum „cu îndulcitor(i)” sau „conține aspartam – sursă de fenilalanină”, în funcție de conținutul efectiv.

Note importante despre cei mai utilizați îndulcitori 

Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial care se obține prin combinarea a doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanină. Are un gust dulce similar cu cel al zahărului, dar este de aproximativ 200 de ori mai dulce, comparând cantități egale din cele două substanțe. De aceea, este folosit în cantități foarte mici pentru a îndulci alimentele și băuturile.

Sucraloza (E955) este un îndulcitor de 600 de ori mai dulce decât zahărul, derivat din zaharoză. Este considerat sigur și stabil la temperaturi ridicate, deci poate fi folosit în băuturi carbogazoase și alte alimente procesate.

Acesulfamul de potasiu (acesulfam K) (E950) – de 200 de ori mai dulce decât zahărul, adesea folosit în combinație cu alți îndulcitori. Este considerat sigur în cantități moderate.

Zaharina (E954) – unul dintre cei mai vechi îndulcitori artificiali, de aproximativ 300-400 de ori mai dulce decât zahărul. Are un gust ușor amar, care poate fi mascat prin combinarea cu alți îndulcitori.

Ce trebuie să conțină o eticheta produselor ce conțin îndulcitori?

1. Pentru produsele alimentare care conţin unul sau mai mulți îndulcitori – mențiunea „cu îndulcitor(i)”  trebuie să însușească  numele produsului alimentar;

2. Pentru produsele alimentare care conțin atît adaos de zahăr, cât şi unul sau mai mulți îndulcitori –  mențiunea „cu zahăr (zaharuri) şi îndulcitor(i)” trebuie să fie adăugată la denumirea produsului alimentar;

3. Pentru produsele alimentare care conţin aspartam şi/sau aspartam-acesulfam:

– Menţiunea „conţine aspartam (o sursă de fenilalanină)” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente doar prin referirea la numărul E.

– Menţiunea „conţine o sursă de fenilalanină” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente cu denumirea sa.

3. Pentru produsele alimentare care conțin mai mult de 10% de polioli adăugaţi  – eticheta trebuie să conțină mențiunea „Consumul excesiv poate cauza efecte laxative.”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă: 

1. Pentru a vă răcori în perioada caldă alegeți apa potabilă!

2. Băuturile răcoritoare carbogazoase, pe lângă îndulcitori, conțin și alți aditivi alimentari precum coloranții și conservanții. De aceea, nu sunt recomandate copiilor!

3. Citiți etichetele, alegeți conștient și bucurați-vă de vară consumând alimente sănătoase!

Articole asemănătoare

Back to top button