fbpx

Barometrul pieței gazelor naturale va elimina manipulările în jurul prețului de piață al gazului

Începând cu 19 ianuarie 2024, „NORDGAZ FURNIZARE” S.R.L. lansează publicarea săptămânală a barometrului pieței gazelor naturale. În fiecare vineri vom publica pe site-ul nostru informații despre prețurile gazelor la principalul hub de gaze din Europa – TTF. Cotațiile TTF sunt folosite în majoritatea contractelor de gaze naturale din țările europene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ne străduim să facem prețul gazelor naturale în Moldova maximal transparent, eliminând posibilele manipulări cu prețul gazului. Dacă fiecare consumator de gaze naturale își cunoaște prețul gazelor naturale și cum se modifică, el va realiza ce se va întâmpla cu cheltuielile sale pentru gazul natural – va evolua sau se va diminua, fie că achită mai mult decât prețurile de piață sau la prețurile de piață”, a comunicat Administratorul SRL „NORDGAZ FURNIZARE” dl. Alexandru Grosu privind obiectivele lansării barometrului.

Barometrul „gazelor naturale” va reflecta media săptămânală a cotației TTF Day-Ahead. Cotațiile de pe hub-ul european TTF sunt în mod tradițional exprimate în euro pe megawat oră. Pentru comoditate, vom calcula și cotația în euro per 1000 de metri cubi (factor de conversie curent 10,8).

Luând în considerare căile de transport al gazelor naturale și capacitățile de stocare, piețele cheie pentru Moldova pentru achiziționarea de gaze naturale sunt piețele din România și Ucraina, de unde gazul intră în sistemul nostru de gaze. Prin urmare, vom monitoriza și publica, de asemenea, în mod regulat prețul mediu pe săptămână la gazele naturale la bursa BRM din România (cotația BRMGAS Day-Ahead) și prețul gazelor naturale în depozitele subterane de gaze din Ucraina (mod „depozit vamal”).

„Considerăm cu toată încrederea, că transparența prețurilor la gazele naturale ne va permite să depășim orice manipulare în jurul acestei probleme în Moldova și va oferi consumatorilor mai multe cunoștințe despre structura pieței”, este ferm convins Alexandru Grosu.

Publicarea barometrului pieței gazelor naturale este un proiect comun al NORDGAZ FURNIZARE și ASOCIAȚIA FURNIZORILOR DE ENERGIE (Ucraina). În noiembrie anul trecut, NORDGAZ FURNIZARE a devenit membru al acestei Asociații.

Săptămâna trecută am recepționat confirmarea de la Comisia Națională, care efectuează reglementarea de stat în domeniul energiei și serviciilor comunale din Ucraina (CNRESC), că SRL „NORDGAZ FURNIZARE” este înregistrată în Registrul Participanților la Piața Angro de Energie a Ucrainei, care oferă companiei dreptul de a efectua tranzacții pe piața angro de gaze din Ucraina.

De asemenea, până la data de 9 februarie, ținând cont de termenele de examinare a documentelor prevăzute de legislația Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Moldovei (ANRE) urmează să examineze cererea SRL „NORDGAZ FURNIZARE” privind înregistrarea Societății în Registrul Participanților la Piața angro a gazelor naturale din Moldova. Reiterăm, că lipsa înregistrării SRL „NORDGAZ FURNIZARE” în Registrul este singurul obstacol în calea restabilirii valabilității licenței Societății.

Serviciul de presă al SRL „NORDGAZ FURNIZARE”

23.01.2024

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button