fbpx

Autoritățile se pregătesc să scoată la privatizare mai multe întreprinderi de stat, imobile şi terenuri care nu sunt utilizate

Autoritățile se pregătesc să scoată la privatizare mai multe întreprinderi de stat, dar şi alte active ale statului precum imobile şi terenuri care nu sunt utilizate, a anunţat Roman Cojuhari, directorul Agenției Proprietății Publice (APP) în cadrul unui Forum de Afaceri. Printre întreprinderile care ar urma să fie privatizate se numără hotelul Zarea, fabrica de sticlă, iar Moldtelecom va fi scos la privatizare după ce va fi reorganizat, scrie Mold-Street.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În decembrie 2023 a fost finalizată munca de triere a întreprinderilor de stat. Astfel avem aprobate listele întreprinderilor care urmează să rămână în proprietatea statului dar şi listele întreprinderilor care urmează a fi privatizate în perioada imediat următoare. Totodată avem şi întreprinderi care vor fi privatizate după o reorganizare”, a declarat Roman Cojuhari.

El a menţionat că statul nu a fost până acum un bun gestionar şi că există foarte multe bunuri imobile care pot și trebuie să fie valorificate eficient de către operatorii privați. La fel există şi terenuri nevalorificate, din domeniul agriculturii și construcției.

Directorul general al APP a prezentat câteva întreprinderi ce urmează a fi privatizate şi câteva care vor fi reorganizate.

„În cel puțin o lună – două, lista întreprinderilor va fi expusă și la consultări publice. Ca o primă informație, printre aceste întreprinderi urmează a se regăsi: Fabrica de Sticlă din Chișinău, o întreprindere cu un potențial foarte mare, care are și potențial de producere, potențial de dezvoltare, cu o capacitate mare de producere doar că necesită investiții. Spre exemplu, astăzi în toate cele patru cuptoare care pot fi puse în funcțiune și produce sticlă, doar unul este funcțional”, a declarat Cojuhari.

O altă clădirea care va putea fi privatizată este un hotel din centrul capitalei.

„Un alt obiectiv care va fi expus privatizării, vorbim despre un bun imobil chiar din inima capitalei la moment este un hotel – hotelul Zarea. El poate fi valorificat în diferite forme, având și un teren aferent de circa 40 de ari”, a adăugat directorul APP.

Potrivit lui Cojuhari, odată cu modificarea cadrului legal sunt situaţii în care agenţii economici nu pot efectua lucrări de reconstrucţie, sau să le demoleze şi să construiască altceva.

Directorul Agenției a mai spus că unele societăți comerciale cu capital de stat vor fi reorganizate, „deoarece multe din ele au active neutilizate şi valoarea acestora este mult mai mare decât valoarea propriu-zisă de producere”.

„După ce vor fi reorganizate va fi delimitată partea de bunuri imobile care urmează să fie valorificată și businessul de fapt care urmează să fie deetatizat. Vor fi la fel expuse privatizării și când va fi identificată exact metoda cea mai avantajoasă pentru stat”, a menționat Cojuhari.

Printre societățile menţionate de şeful APP sunt Moldtelecom, un șir de tipografii cu capital de stat precum: Combinatul Poligrafic, Editura Statistica, Tipografia Centrală, inclusiv Editura Universul.

„Activele acestor tipografii, pe care le gestionează, ele sunt mult mai mari. Dacă vorbim despre clădiri – mult mai valoroase, decât însuși afacerea pe care o au. Ne propunem ca aceste întreprinderi să fie reorganizate spre exemplu prin fuziune, într-o societate pe acțiuni și amplasate într-un singur sediu. Iar sediile celorlalte să fie valorificate cât mai eficient”, a spus directorul Agenției.

Articole asemănătoare

Back to top button