fbpx

Au promovat egalitatea de gen, au susținut afacerile locale și au oferit suport sistemului medical. Cum au ajutat Suedia și UN Women Moldova în perioada crizei?

Ca răspuns la pandemia COVID-19, Suedia și UN Women Moldova au oferit 28.000 de echipamente de protecție a persoanelor care activează în domeniul asistenței sociale din 36 de structuri teritoriale din Moldova. Costumele și măștile au fost procurate de la trei companii locale, conduse de femei. Astfel, loturile procurate au servit drept suport financiar pentru fabrici, dar și pentru angajații acestora, care au avut un loc de muncă și și-au putut ridica salariile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Îmbucurător este și faptul că întreprinderile de textile s-au mobilizat foarte repede pentru a veni în ajutorul persoanelor care muncesc în prima linie.

„Noi nu am planificat și cred că nimeni pe plan mondial nu a planificat să fie această istorie cu pandemia. A fost o hotărâre foarte grea, din motiv că responsabilitatea este foarte înaltă față de personal. Am făcut o adunare și, de comun acord, am hotărât să ieșim la lucru. Noi am făcut 100.000 de haine de protecție. Suntem responsabili de tot ce facem și garantăm calitatea acestui produs” – menționează directoarea unei companii locale.

Potrivit directoarei unei alte companii de textile, care s-a reprofilat rapid, necesitatea costumelor și măștilor de protecție a reprezentat o oportunitate pentru a continua activitatea.

„Noi am înțeles foarte bine că, dacă nu ne reprofilăm și nu încercăm foarte rapid să reușim, atunci vom avea probleme financiare, nu vom putea rezista la această perioadă de inactivitate, deoarece comenzile noastre de bază au fost sistate. Și atunci noi am lucrat contra-cronometru, am înțeles că trebuie să reușim și în timp record să obținem produsul care să corespundă atât avizului sanitar, cât și cerințelor medicale. Noi avem colectivul preponderent feminin, desigur acesta a fost un suport important pentru familiile lor, pentru că ele au activat, au avut salarii”, a precizat antreprenoarea.

UN Women, cu susținerea financiară din partea Suediei, și-au propus drept scop nu doar donația echipamentelor de protecție asistenților sociali din mai multe regiuni ale țării, dar și susținerea businessului feminin și dezvoltarea economiei naționale. Actualmente, valoarea totală a asistenței oferite de UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 se ridică la 215.000 de dolari.

Articole asemănătoare

Back to top button