fbpx

„Au găsit încă un instrument de a dezbina și destabiliza situația”. Reacţia PAS la protestul socialiștilor și comuniștilor din fața CC

„În aceste timpuri complicate, în loc să unească societatea, ei fac jocul Federației Ruse”. Este reacția Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la protestul organizat de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din fața Curții Constituționale, împotriva Proiectului de lege care prevede modificarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” .

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Socialiștii și comuniștii au găsit încă un instrument de a ne dezbina și destabiliza situația în țară – limba pe care o vorbim. În aceste timpuri complicate, în loc să unească societatea, ei fac jocul Federației Ruse. Proiectul privind limba română este unul mult aștept de societatea noastră, proiect pe care-l vom vota hotărâți și în a doua lectură. Este un proiect care face, în sfârșit, dreptate limbii române și cetățenilor acestei țări”, a menţionat purtătoarea de cuvânt PAS , Adriana Vlas.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au protestat în fața sediului Curții Constituționale. Manifestația are loc în legătură cu proiectul de lege adoptat în prima lectură de Parlament care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” să ia lua locul „limbii moldovenești”.

Un proiect care prevede modificarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” a fost votată joi, 2 martie, de către Legistaliv.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

 

Articole asemănătoare

Back to top button