fbpx

„Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?”: Explicații privind întrebările din chestionarele de recensământ

În contextul campaniei de recensământ inițiate recent, întrebările din chestionarele de recensământ au stârnit interes și nelămuriri în rândul populației. Autoritățile au venit cu câteva clarificări prin care explică cetățenilor procesul și importanța acestor întrebări.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alcătuirea întrebărilor din chestionare:

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale și cu recomandările internaționale, inclusiv cele ale Conferinței Statisticienilor Europeni pentru Recensămintele Populației și Locuințelor. Ele au fost discutate și definitivate în urma unui proces extins de consultare publică care a implicat instituții interesate și societatea civilă.

Data de referință a recensământului:

Momentul de referință al Recensământului din 2024 este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024 conform legii. Aceasta înseamnă că datele colectate în chestionare trebuie să se refere la această dată și orice evenimente ulterioare nu sunt luate în considerare.

Ce înseamnă miezul nopții între 7 și 8 aprilie 2024? De ce se utilizează la Recensământ?

Conform cadrului normativ și standardelor internaționale, orice recensământ prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment/dată de referință.

Conform art. 6 (3) al Legii 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor: ”Informațiile înregistrate în cadrul recensământului reflectă caracteristicile populației și ale locuințelor conform situației la ora 00.00 a datei de referință a recensământului, care este prima zi a perioadei de colectare a datelor de recensământ.”

Corespunzător, în cazul RPL 2024 din Republica Moldova, momentul de referință al Recensământului 2024 este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. Astfel, pentru toate persoanele care vor fi recenzate, datele colectate în chestionarele de recensământ trebuie să se refere la acest moment de referință al recensământului – regulă aplicată pentru toți participanții la recensământ.

Ținem să subliniem că aceeași abordare a fost aplicată și în cadrul RPL din anul 2014, precum și la recensămintele precedente.

Astfel, spre exemplu la recensământ nu se vor colecta date despre copiii născuți după ora 00:00, 8 aprilie 2024, care vor fi prezenți în gospodării la momentul interviului, ce poate avea loc în orice zi din perioada de recenzare: 8 aprilie -7 iulie 2024.

De ce este necesară întrebarea „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?” (întrebarea 3 din chestionarul 3P)

Este o întrebare inițială, prima în chestionarul persoanei (3P) și este formulată anume cu referire la momentul de referință al RPL 2024. Ea servește identificării din start a persoanele care vor avea reședința obișnuită în localitatea unde are loc interviul.

De exemplu, persoanele care s-au mutat cu traiul în această locuință după 8 aprilie (au ales răspunsul „nu, m-am mutat cu traiul după 8 aprilie”) sunt întrebate despre localitatea unde s-au aflat la 8 aprilie (salt de la întrebarea 3 la întrebarea 14 “Unde v-ați aflat la 8 aprilie anul 2024?”) – pentru a atribui reședința obișnuită în altă localitate unde au locuit preponderent înainte de data interviului (întrebările 15-18).

Astfel, subliniem că întrebările din chestionar sunt importante în special pentru a determina exact populația cu reședință obișnuită în localitățile țării– informație mult solicitată de către autoritățile publice locale, centrale și alți utilizatori. Totodată, setul efectiv de întrebări din chestionar care vor fi adresate persoanei anume va depinde de faptul dacă persoana și-a schimbat sau nu locul de reședință până la data de referință a RPL.

Pot cetățenii să refuze să participe la recensământ, sau să răspundă doar la unele întrebări? Vor fi sau nu sancționați în acest caz?

Conform art. 7 al Legii nr.231/2022, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie prin a furniza, pe propria răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ. La întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie) respondentul poate să aleagă opțiunea Nu declar.

În câte limbi este întocmit chestionarul?

Chestionarele de recensământ au fost elaborate și sunt disponibile în limba română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.

Pentru mai multe detalii și răspunsuri la alte întrebări frecvente, puteți accesa pagina oficială a recensământului la adresa: https://statistica.gov.md/ro/page–10072_61120.html.

Articole asemănătoare

Back to top button