fbpx

Astăzi și-ar fi sărbătorit cea de-a 84-a aniversare. Acum 10 ani, un grav accident i-a luat viața marelui poet român Grigore Vieru

Astăzi se împlinesc 84 de ani de la naşterea marelui poet român, Grigore Vieru. Scriitorul iubit de copiii din toată țara s-a născut în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, România, într-o familie de plugari români. Fiind student, a debutat cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior a scris celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa” şi a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu ocazia celei de-a 84-a aniversări, pe care regretatul poet nu a mai ajuns să o sărbătorească, rudele, prietenii și toți cei care i-au iubit creația vor depune astăzi flori la bustul său de pe Aleea Clasicilor, dar și la mormântul său din Cimitirul Central.

La 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier fiind internat la Spitalul de Urgenţă din capitală. Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac. A fost înmormântat în cimitirul de pe strada Armenească la 20 ianuarie 2009, zi de doliu național.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe şcoli din republică, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

Totodată, la un an de la deces, bustul marelui poet a fost instalat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.

Articole asemănătoare

Back to top button