fbpx

Asistență specializată pentru copiii care au devenit martori sau victime ale infracțiunilor. În țară vor fi deschise trei centre regionale

În țară vor fi create trei centre regionale de asistență integrată pentru copiii martori sau copii victime ale infracțiunilor, după modelul Barnahus (în municipiile Bălți, Chișinău și Cahul). În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea instituțiilor și standardele minime de calitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scopul creării acestor centre este prevenirea revictimizării și retraumatizării copilului în procesul de colectare a probelor în cauzele penale, prin oferirea asistenței juridice, medicale, psihologice și sociale, copilului și familiei acestuia, în cadrul unei singure instituții.

Beneficiari ai centrului sunt copiii victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, ai traficului de copii sau ai violenței în familie, care au sau pot avea impact grav asupra integrității fizice și/sau psihice a acestora.

Datele statistice arată că, anual, în Republica Moldova, aproximativ 1400 de copii devin victime/martori ai infracțiunilor, dintre care peste 300 de copii sunt victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, numărul lor fiind în creștere.

Pentru implementarea proiectului dat au fost estimate mijloace financiare în suma de 1.478.200 de lei în anul 2020 și câte 1.639.600 de lei în anul 2021 și 2022, pentru prestarea serviciilor de asistență specializată unui număr de 100-120 de copii anual.

Totodată, cheltuielile ce țin de reparația și dotarea cu echipament pentru spațiile de audiere, echipament medical ș.a. ale Centrului de la Bălți sunt acoperite de către partenerii de dezvoltare (A.O. Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, cu suportul World Childhood Foundation).

Articole asemănătoare

Back to top button