fbpx

Aproape 90 de milioane de euro vor ajunge în Moldova. UE ne va oferi acești bani pentru a lupta cu noul coronavirus

Pe 8 aprilie, Comisia Europeană a făcut publice mai multe detalii privind asistența acordată de UE la nivel global în privința coronavirusului. Așadar, prin programul bilateral, ajutorul pentru Republica Moldova se estimează la 87 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Uniunea Europeană oferă asistență pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică. Suma oferită țării noastre se formează din fonduri disponibile din alte programe de asistență europeană în vigoare, care vor fi redirecționate pentru contracararea consecințelor crizei.

Apreciem foarte mult asistența oferită de UE în această perioadă dificilă. În mod aparte salutăm abordarea sistemică și de durată, care prevede atât măsuri imediate pentru sistemul de sănătate și pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale, precum și un program amplu pentru redresarea economiei”, a declarat ministrul de Externe Oleg Țulea.

Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 de milioane de euro care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență. Amintim că, din programul regional destinat PaE, UE a alocat 30 de milioane de euro prin intermediul OMS pentru sistemele medicale, circa 11.3 milioane pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale ce vor fi valorificate prin intermediul organizațiilor societății civile și circa 100 de milioane de euro pentru redresarea economiei, în special întreprinderilor mici și mijlocii.

UE acordă asistență prin mai multe instrumente de finanțare cu destinație și proceduri diferite. Programele din anvelopa bilaterală sunt destinate doar țării-beneficiară, iar cele din anvelopa regională acoperă mai multe țări și se axează pe obiective de importanță regională. În contextul crizei epidemiologice, UE mobilizează resursele disponibile din programele bilaterale și regionale și le direcționează la depășirea consecințelor negative.

Adițional la sumele menționate mai sus, UE va sprijini reabilitarea economică prin intermediul instituțiilor financiare internaționale cu un pachet de sprijin în valoarea de până la 700 de milioane de euro destinat în mod prioritar IMM-urilor.  

Articole asemănătoare

Back to top button