fbpx

Angajatorii, obligați intervină în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă. Riscă amenzi usturătoare

Angajatorii, obligați să întreprindă măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă.  Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unul dintre autorii proiectului de lege, deputata Angela Munteanu-Pojoga, secretara Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a menționat că această inițiativă a fost sugerată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Astfel, documentul propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă.

De asemenea, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală  la locul de muncă vor fi sancționați contravențional.

Astfel, neinstituirea procedurilor necesare combaterii hărțuirii sexuale la locul de muncă se va sancționa cu amenzi  între 3000 și 4200 de lei aplicate persoanelor fizice și  10500 și 13500 de lei – persoanelor juridice. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10500 de lei. În același timp, Codul contravențional a fost completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de victimizare.

O altă prevedere a proiectului se referă la completarea Codului Muncii, a Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a Legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii, examinării și soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.

Articole asemănătoare

Back to top button