fbpx

Anchetă la Moldovagaz privind scurgerea unor informații confidenţiale

Departamentul de protecție corporativă al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz efectuează o anchetă internă împotriva unuia dintre angajații companiei, a anunţat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, scrie mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Angajatul ar fi scurs informații importante, punând în pericol activitățile organelor de conducere ale companiei.

„Toate materialele probatorii colectate vor fi transmise structurilor de stat competente în timp util pentru luarea unei decizii în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Pe durata anchetei, contractul de munca cu salariatul va fi suspendat”, a scris Vadim Ceban pe Telegram.

Potrivit postului TV8, ancheta internă îl vizează pe Vladimir Crivciun, consilier al vicepreședintelui Moldovagaz, Vitalie Țurcanu.

Crivciun ar fi scos pe un stick de memorie, pentru a-l da rușilor, pe el fiind contractul confidențial dintre Moldovagaz și Energocom, privind împrumutul de 1,05 miliarde lei, luat în toamna anului 2022, pentru achitarea datoriilor față de Gazprom.

Vladimir Crivciun a refuzat să vorbească cu reprezentanții presei. Fost şef al Direcţiei politici investiţionale şi de promovare a exportului la Ministerul Economiei, iar în anul 2018, printr-un decret al șefului statului de atunci, Igor Dodon, Crivciun a fost numit membru al Consiliului economic pe lângă președintele Republicii Moldova.

Vicepreședintele Moldovagaz, Vitalie Țurcanu, cel pe care îl consiliază Vladimir Crivciun, a fost şi el la rândul său secretar în același Consiliui economic de pe lângă președintele Republicii Moldova.

Surse din cadrul Moldovagaz susţin că de fapt el ar fi fost cel care i-a cerut lui Crivciun să transmită informaţiile confidenţiale. În consecinţă ar urma să fie concediat, dar decizia trebuie să fie luată de Consiliul de Observatori, unde majoritatea o deţin reprezentanţii Gazprom.

Cu ce s-a terminat altă anchetă

De notat că un an şi ceva în urmă în presă a fost scurs Acordul adițional la contractul 1GM-07.11 din 29 decembrie 2006 dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021.

Atunci, șeful Moldovagaz a declarat că informațiile constituie secret comercial și că va sesiza Procuratura Generală, pentru ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere. De asemenea, acesta a anunțat inițierea unei anchete interne.

Ulterior Vadim Ceban a anunţat că ancheta internă privind scurgerile de informații a fost finalizată şi că angajații Moldovagaz „nu au nicio legătură cu aceasta”. „Rezultatele anchetei au fost transmise Procuraturii Generale a Republicii Moldova”, comunica un an în urmă Vadim Ceban.

Potrivit unor surse Acordul adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, ar fi fost scurs în presă de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

La momentul cela Agenţia a dezaprobat astfel de acțiuni și a anunțat că „s-a autosesizat și verifică informația apărută în spațiul public, precum că exemplarul prezentat ar fi fost obținut de la ANRE”.

Cu ce s-a finalizat ancheta internă, ANRE nu a anunţat. La fel nici Procuratura Generală nu a informat presa despre faptul dacă a efectuat vreo anchetă privind scurgerea de informaţii şi documente confidenţiale.

Articole asemănătoare

Back to top button