fbpx

Amenda de 22.500 de lei pentru nerespectarea regulilor epidemiologice este neconstituțională. Decizia CC

Amenda de 22.500 de lei pentru nerespectarea regulilor epidemiologice este neconstituțională. Decizia a fost luată azi de Curtea Constituțională (CCM), după o a analiză făcută la articolul respectiv din Codul contravențional.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La originea cauzei se află trei sesizări depuse de Octavian Țîcu, Vasile-Andrei Năstase și avocații Alexandru Cebanaș și Alexandru Carapunarlî.

Așadar, la ședința de azi, CCM a declarat neconstituțională amenda de 450 de unități convenționale pentru nerespectarea regulilor epidemiologice, dat fiind faptul că existența unei limite minime de amendă contravențională, de 450 de unități convenționale, nu acordă instanței de judecată posibilitatea de individualizare infracțională.

„Se declară neconstituțională limita de 450 de unități convenționale, această limită nu oferă instanței de judecată posibilitatea de individualizare a sancțiunii”, a declarat președinta CCM, Domnica Manole.

Curtea a anunțat că, până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, limita minimă a amenzii stabilite persoanei fizice pentru comiterea încălcărilor pe timp de pandemie de COVID-19 va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de articolul 34 alin. (2) din Codul contravențional – o amendă cuprinsă între o unitate convențională și 500 de unități convenționale.

O unitate convențională este de 50 de lei. Momentan, sancţiunile contravenționale pentru încălcarea măsurilor anti-COVID-19 sunt de la 450 la 500 de unități convenționale pentru persoanele fizice și de la 1000 la 1500 – pentru persoanele juridice.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button