fbpx

Agenții economici din stânga Nistrului au început să plătească taxe vamale în bugetul R. Moldova

De la începutul anului, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod vamal, de către agenții economici din regiunea transnistreană au fost achitate taxe vamale în sumă de 8,4 milioane lei, anunță Serviciul Vamal.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Instituția menționează că din totalul declarațiilor vamale – 578 depuse de către agenții economici care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, taxa vamală a fost achitată pentru 262 declarații, iar alte 316 au fost depuse cu aplicarea preferințelor fiind prezentate certificate de origine preferențiale.

De asemenea, autoritățile vamale mai menționează că banii colectați de la contribuabili merg direct în bugetul de stat și sunt redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale și altele.

Amintim că de la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova, iar, drept urmare, firmele din stânga Nistrului vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul R. Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

Noul Cod vamal menţionează că scutirile anterioare introduse în legea cu privire la tariful vamal au fost abrogate.

Agenții economici din stânga Nistrului au organizat câteva proteste, nemulțumiți de noul Cod Vamal care a intrat în vigoare la începutul anului.

Articole asemănătoare

Back to top button