fbpx

Agenția Navală din Moldova dezminte unele informații cu privire la exploziile din Beirut: „Marfa nu era la bordul navei Rhosus”

Cu privire la informația apărută în sursele mass-media referitoare la deflagrația din portul Beirut, Agenția Navală a Republicii Moldova a venit cu o reacție, susținând că exploziile nu au avut loc din cauza navei sub Pavilionul Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este prematur de indicat cauza și sursa deflagrației, asupra acestui fapt trebuie să se expună, după finalizarea investigațiilor corespunzătoare, autoritățile competente din Liban, și declararea faptului că deflagrația a avut loc din cauza unei nave sub Pavilionul Republicii Moldova nu este corectă – scriu reprezentanții.

Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor pe 23 februarie 2012, iar din anul 2014 nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare.

Proprietarul navei, conform informației din Registrul de Stat al Navei al Republicii Moldova, este o companie înregistrată în Panama. Totodată, această navă a fost transmisă în navlosire conform contractului (bareboat charter) la o companie din Insulele Marshall.

Conform informației deținute, nava Rhosus a fost antrenată în voiaj între portul Batumi (Georgia) spre Mozambic. Pe durata voiajului, echipajul a depistat o defecțiune tehnică, remedierea căreia nu a fost posibilă pe parcursul voiajului, și pe 21 noiembrie 2013 a intrat în portul Beirut (Liban), cu scopul remedierii acesteia și continuarea voiajului în siguranță.

„Datorită faptului că armatorul navei avea probleme financiare, au apărut revendicări comerciale care a adus la reținerea navei și mărfii în portul Beirut. De menționat că nava nu a fost reținută din cauza deficiențelor tehnice, ci din cauza aplicării reținerii pentru datoriile armatorului”, menționează Agenția Navală din Moldova.

Conform rapoartelor de inspecție ale Memorandumului de înțelegere privind controlul statului port la Marea Mediterană, a cărui stat membru este Libanul, nava Rhosus a fost inspectată ultima oară pe 8 iunie 2013, în portul Saida, fără a fi reținută, iar informații privind reținerea navei Rhosus în portul Beirut în noiembrie 2013 nu figurează.

Conform uzanțelor din domeniul transportului maritim comercial, autoritățile portuare pot reține nava sau marfa din cauza unor revendicări apărute. Reținerea a fost aplicată navei și mărfii, cea din urmă fiind stocată într-un depozit portuar din portul Beirut.

„În rezultatul celor menționate, proprietarul navei a abandonat nava și echipajul. Menționăm că marfa transportată de această navă, la care se face referință în sursele mass-media, a fost depozitată de autoritățile din Liban în depozitele portuare și nu era la bordul navei Rhosus”, mai spun responsabilii.

Având în vedere cele menționate, Agenția Navală a Republicii Moldova s-a autosesizat pe acest subiect și declară că va acorda toată informația de care dispune autorităților interesate pentru desfășurarea investigațiilor pe subiectul dat.

Precizăm că, în urma unui incendiu la un depozit unde se păstra azotat de amoniu, substanță explozibilă folosită și în calitate de îngrășământ, s-a produs o deflagrație. Explozia a fost atât de puternică încât s-ar fi simțit chiar și la 200 de kilometri distanță, în Cipru. Conform ultimelor informații, peste 50 de persoane au decedat, iar altele 4000 au suferit diverse leziuni.

Articole asemănătoare

Back to top button