fbpx

Afganistan: Execuţiile şi amputările vor fi reluate, anunţă un oficial taliban

Fostul şef notoriu al poliţiei religioase a talibanilor a anunţat că pedepsele extreme, cum ar fi execuţiile şi amputările, vor fi reluate în Afganistan. Mollahul Nooruddin Turabi, în prezent responsabil pentru închisori, a declarat pentru că amputările sunt „necesare pentru securitate”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

El a spus că aceste pedepse nu pot fi aplicate în public, aşa cum se întâmpla în timpul guvernării anterioare a talibanilor din anii 1990. Dar a respins indignarea faţă de execuţiile publice din trecut: „Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre”, transmite mediafax.

De când au preluat puterea în Afganistan, la 15 august, talibanii au promis o guvernare mai blândă decât în mandatul anterior. Dar au fost deja raportate mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului în întreaga ţară.

Joi, Human Rights Watch a avertizat că talibanii din Herat „percheziţionează femeile de profil înalt, le refuză femeilor libertatea de mişcare în afara locuinţelor lor şi impun coduri vestimentare obligatorii”.

Iar în august, Amnesty International a declarat că luptătorii talibani se află în spatele masacrului a nouă membri ai minorităţii Hazara, persecutată. Secretarul general al Amnesty, Agnès Callamard, a declarat la acea vreme că „brutalitatea cu sânge rece” a crimelor a fost „o aducere aminte a trecutului talibanilor şi un indicator îngrozitor a ceea ce ar putea aduce guvernarea talibană”.

Cu câteva zile înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului, un judecător taliban din Balkh, Haji Badruddin, a declarat pentru Secunder Kermani, de la BBC, că susţine interpretarea dură şi literală a legii religioase islamice a grupului.

„În Sharia noastră este clar, pentru cei care fac sex şi sunt necăsătoriţi, fie că este vorba de o fată sau de un băiat, pedeapsa este de 100 de lovituri de bici în public”, a declarat Badruddin.

Turabi, cunoscut pentru pedepsele sale dure aplicate persoanelor prinse ascultând muzică nereligioasă sau tăindu-şi barba în anii 1990, a declarat pentru AP că, deşi formele dure de pedeapsă vor continua, grupul va permite acum televizoare, telefoane mobile, fotografii şi videoclipuri.

Turabi – care se află pe o listă de sancţiuni a ONU pentru acţiunile sale din trecut – a declarat că miniştrii cabinetului talibanilor discută acum dacă pedepsele ar trebui sau nu să fie publice.

În anii 1990, execuţiile aveau loc în public pe stadionul sportiv din Kabul sau pe terenul vast al moscheii Eid Gah.
La acea vreme, Turabi era ministru al justiţiei şi şef al Ministerului Propagandei Virtuţii şi Prevenirii Viciilor – poliţia religioasă a talibanilor.

„Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile şi pedepsele lor”, a declarat el în ultimul interviu.

La începutul acestei săptămâni, talibanii au cerut, de asemenea, să ia cuvântul la Adunarea Generală a ONU, care se desfăşoară la New York.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button