fbpx

A fost lansată o platformă pentru studierea limbii române și găgăuze în UTA Gagauz-Yeri

Institutul pentru Inițiative Strategice IPIS a lansat platforma pentru promovarea studierii limbii române și găgăuze în UTA Gagauz-Yeri. În această săptămână a avut loc prima întâlnire a membrilor platformei.

Platforma este compusă din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției pentru Relații Interetnice, Direcției generale pentru educație de la Comrat, guvernatorul UTA Găgăuzia, deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare din UTA Găgăuzia, autorități locale, rectori ai universităților de stat, reprezentanții societății civile, Consiliului pentru egalitate, parteneri de dezvoltare, precum și experți locali și internaționali.

Participanții la întrunire au făcut un schimb de opinii privind situația generală ce ține de studierea limbii găgăuze și române în autonomie și au propus un set de recomandări pentru stimularea acestui proces. Echipa IPIS urmează să sistematizeze informația obținută, pentru ca ulterior experții naționali și internaționali să înceapă elaborarea unui plan concret de acțiuni pentru promovarea educației multilingve în regiune.

Evenimentul a fost desfășurată în cadrul proiectului “Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin studierea limbii găgăuze și române în UTA Găgăuzia”. Proiectul este finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova.

Scopul principal al proiectului este de a sprijini păstrarea limbii și culturii găgăuze, precum și implicarea la maxim a locuitorilor autonomiei în procesele sociale și guvernarea țării, prin studierea limbii de stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button