fbpx

50 de sate din Herson, distruse de ruși. Kievul pregătește o ofensivă masivă în Bahmut, anunță un comandant

Mai mult de 50 de sate din Herson au fost distruse de bombardamentele rușilor. Chiar și așa, oamenii se întorc acasă, în zona care se află sub controlul armatei ucrainene, spune Volodimir Zelenski, care a vizitat joi regiunea. Între timp, Kievul pregătește o ofensivă masivă în Bahmut, unde vrea să profite de oboseala trupelor rusești, relatează The Guardian. În încercarea de a găsi moduri prin care copiii ucraineni răpiți de ruși să se întoarcă acasă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o conferință privind localizarea acestora, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Generalul Oleksandr Sirski a declarant că forțele ucrainene vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat atacurilor brutale ale Rusiei din această iarnă, relatează The Guardian.

Comandantul forțelor terestre ucrainene a precizat că mercenarii Wagner, care au fost în prima linie a atacului Moscovei asupra estului și sudului Ucrainei, „își pierd puterea considerabilă și se epuizează”. „Rușii pierd forțe semnificative (în Bahmut) și rămân fără „combustibil”. Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut la Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit zone ocupate de ruși.

Zelenski: 50 de sate din Herson au fost distruse de ruși

După ce a vizitat joi regiunea Herson, președintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul video de aseară că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină. Cu toate acestea, oamenii se întorc, iar acest lucru este o dovadă că viaţa încă are câştig de cauză, a spus Zelenski.

„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate – Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari – vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a promis preşedintele ucrainean.

El a vorbit despre terenurile minate, o problemă cu care se confruntă mediul rural din Ucraina după un an de război, subliniind munca importantă a geniştilor. „Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a recunoscut preşedintele. „Dar sunt sigur că ne vom curăţa pământul de toate manifestările mortale ale Rusiei. Toată Ucraina va trăi”, a adăugat Zelenski.

Liderul de la Kiev a cerut din nou arme cu rază lungă de acţiune şi avioane moderne de luptă, ceea ce ar constitui o nouă etapă a ajutorului militar occidental pentru Kiev, etapă care deocamdată nu a fost decisă. În același timp, el a pledat în faţa liderilor UE şi pentru noi sancţiuni, mai puternice, împotriva Rusiei şi pentru noi paşi în direcţia integrării Ucrainei în UE.

Ursula von der Leyen a anunţat organizarea unei conferințe privind localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia

ACTUALIZARE 07:40 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război”, a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

„Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors”, a informat preşedinta Comisiei Europene la o conferinţă de presă. Ea a adăugat că „aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională” pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

„În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki şi cu mine am lansat o iniţiativă de repatriere a acestor copii răpiţi de Rusia. Pentru aceasta, vom organiza o conferinţă. Dorim să exercităm presiuni internaţionale astfel ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a da de urma acestor copii ”, a spus von der Leyen, fără a oferi detalii despre data sau locul acestui eveniment.

Scopul este „de a ajuta organismele ONU şi organizaţiile internaţionale relevante să obţină informaţii mai cuprinzătoare” despre copiii deportaţi, a spus ea. „Sunt incluşi şi copiii care au fost adoptaţi sau transferaţi în familii de plasament din Rusia”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene. Ea i-a mulţumit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a fost prezent la summitul de la Bruxelles, pentru sprijinul agenţiilor ONU în această problemă.

Articole asemănătoare

Back to top button