fbpx

38 de pacienți din țară cu o maladie rară vor beneficia gratuit de un nou medicament

Compania Națională de Asigurări în Medicină va finanța un nou medicament pentru tratamentul pacienților cu fibroză chistică din Moldova. Decizia a fost luată în ședința de miercuri, 21 iunie, a Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, cei 38 de pacienți cu această maladie rară vor beneficia de preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, precum și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea medicamentului.

Dornase alfa este utilizat pentru combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la pacienții cu fibroză chistică. Aceștia necesită administrarea zilnică a preparatului respectiv.

Costul estimativ anual al tratamentului per pacient cu dornase alfa este de peste 100 de mii de lei.

Medicamentul și dispozitivele medicale de administrare a acestuia urmează a fi procurate prin achiziție publică și vor fi repartizate gratuit pacienților (copii și adulți) de către Institutul Mamei și Copilului.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o boală rară, ereditară, caracterizată prin probleme digestive, de respirație, infecții respiratorii cauzate de acumularea mucusului și creșterea concentrației de sare în transpirație. Deoarece este o boală genetică, nu există tratament curativ pentru această afecțiune, terapiile utilizate având ca scop îmbunătățirea calității vieții pacientului, prevenirea complicațiilor metabolice și infecțioase și prelungirea speranței de viață a bolnavului.

În Republica Moldova, pacienții cu fibroză chistică beneficiază gratuit și de medicamente compensate – pancreatinum, tobramicinum și colistinum. Pentru aceste medicamente, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate anul trecut peste patru milioane de lei.

Articole asemănătoare

Back to top button