fbpx

Propunerile unui candidat la CMC pentru a motiva tinerii să rămână în Moldova: „Ei merg după locuri de muncă calitative, stabile și plătite”

În Moldova trebuie create posibilități pentru tineri, astfel încât aceștia să rămână acasă, iar cei plecați să își dorească să revină. Declarația îi aparține lui Nichita Țurcan, candidat la funcția de consilier municipal în capitală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, mulți copii pleacă în afara Moldovei pentru diplome mai respectate. Dar nimeni nu cunoaște câți dintre ei au revenit sau intenționează să se întoarcă la baștină. Totodată, acesta se întreabă cum va fi PIB-ul țării mâine dacă Moldova pierde tot mai mulți tineri.

„Cum va fi PIB-ul nostru mâine, dacă Moldova tot pierde tinerii? Și aici nu mă refer doar de depărtarea lor de părinți și rude – ce evident e foarte trist. Mă refer la valoarea lor ca forță de generare în economie. Ei pleacă și generează pentru economiile altor țări și orașe. Cu cine vom rămâne noi peste cinci ani? Peste 10 ani? Ce putem face ca să schimbăm tendința periculoasă? Și când trebuie să facem? Cred că toată atenția și energia oamenilor din coridoarele executivului trebuie să fie concentrată acum pe răspunsul la întrebările astea. Nu arunc doar pe ei sarcina. Mă îngrijorează intențiile de plecare ale tinerilor și încerc să găsesc soluții”, scrie Țurcan într-un editorial publicat pe Curentul.

Doctorul în științe tehnice declară că tinerii de azi sunt informați și liberi. Ei cunosc oportunitățile pe care le pot găsi în alte orașe și merg încolo deoarece au nevoie de locuri de muncă calitative, stabile și plătite.

„Putem fi mândri de tinerii noștri – ei se integrează perfect în orice societate civilizată. În Moldova cresc tineri buni, deștepți, educați, dar încă nu am învățat să-i păstrăm”, spune el.

Așadar, în opinia candidatului pentru funcția de consilier municipal în Moldova trebuie aduse acele oportunități pe care le caută tinerii în afara țării. Astfel, cu timpul în țara noastră ar putea apărea părți din activitățile de cercetare și dezvoltare.

„Deci, ce trebuie să facem? Să aducem în Moldova oportunitățile care-i ademenesc pe ei în afară. Avem tot necesarul. Avem pământ și nu vom avea niciun folos din pământul ăsta dacă vom rămâne fără copii. Trebuie să oferim investitorilor și pământ și acces la infrastructuri numai ei să vina și să construiască locații de producere în Moldova. Cu timpul vor muta în Moldova și părți din activitățile de cercetare și dezvoltare. Cum să le oferim? Gratuit. În schimbul unor angajamente clare cum ar fi volumul investițiilor, numărul locurilor de muncă direct create și mărimea salariilor. Pământul trebuie să aducă folos societății”, își încheie Țurcan editorialul.

Articole asemănătoare

Back to top button