fbpx

Fostul șef al Statului Major al Armatei era un agent al serviciilor rusești. SIS confirmă informațiile, iar Președinția cere pedepsirea „în cel mai aspru mod”

O investigație The Insider relevă că fostul șef al Statului Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, transmitea regulat informații către curatorul său de la Serviciul de Informații Militare al Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. Potrivit autoritolor materialului, care au accesat corespondența de Telegram a lui Igor Gorgan, generalul de brigadă raporta informații cu specific militar, dar și despre situația politică din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit The Insider, „legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major al Armatei până la sfârșitul anului 2021, când președinta Maia Sandu l-a demis din funcție. Conform jurnaliștilor, GRU a fost deosebit de interesat de armele pe care Ucraina le cumpără de la țările vecine, inclusiv Republica Moldova.

„Ucrainenii încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, a raportat de îndată Gorgan. „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”, a continuat Gorgan. „Mulțumesc”, a răspuns colonelul Makarov în aceeași zi.

Cei doi au început a purta discuții active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei militare la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, iar Igor Gorgan a avut întâlniri confidențiale în localuri din Chișinău sau la pescuit. „Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte!!! Să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Noi trebuie să facem această istorie! Trebuie să închidem cât mai curând hotarul cu România! Aceasta este o gaură mare! De acolo multă marfă vine în Ucraina. Mai ales mărfuri militare!”, a mai zis agentul Gorgan.

Pe lângă informații militare, Gorgan a transmis informații despre situația politică internă și a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale președintei Maia Sandu, dovadă fiind zecile de link-uri transmise lui Alexei Makarov. Jurnaliștii au mai scris că Igor Gorgan „simte o ură deosebită pentru doamna Sandu” pentru că l-a demis din funcție. În articol se mai arată că în ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din R. Moldova, mai precis în iulie 2023, generalul Gorgan a încetat să mai comunice cu Makarov și s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova).

Președinția cere pedepsirea „în cel mai aspru mod” și anunță că-i retrage distincțiile

Cu o reacție a venit și Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei Maia Sandu: „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase”.

„Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a adăugat Băluțel.

SIS confirmă informațiile

„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență”, a reacționat Serviciul de Informație și Securitate al R. Moldova (SIS) pentru TVR Moldova.

„Cunoaștem  obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova”, afirmă instituția. „Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”, a adăugat SIS.

Articole asemănătoare

Back to top button