Printre mașini, bicicliștii devin vulnerabili! Regulile pe care trebuie să le respecte pentru a fi în siguranță
Bicicleta este un mijloc de transport alternativ, care ne ajută să ne deplasăm evitând ambuteiajele din oraș, dar și să avem un mod sănătos de viață. Chiar și așa, atunci când circulăm pe două roți, riscăm să ne expunem pericolului.
Conform regulilor în vigoare, pe drumurile publice se pot deplasa cu bicicleta persoanele care au atins vârsta de 14 ani. Pentru a fi în siguranță, ei trebuie să verifice starea tehnică a mijlocului de transport și să nu se deplaseze cu el dacă frâna, ghidonul sau claxonul sunt defecte.
Este interzis să fie traversată strada pe bicicletă, chiar și pe trecerea de pietoni. La fel, nu se permite ca persoana care circulă cu acest mijloc de deplasare să se țină cu mâna de un alt vehicul în timpul mersului.
Cu excepția unui copil de până la 7 ani, pe suportul special montat în fața bicicletei, pe aceasta nu por fi transportați pasageri. De asemenea, este interzisă deplasarea cu încărcături care, prin volumul, lungimea sau masa lor, stânjenesc conducerea bicicletei sau periclitează circulația altor participanți la trafic.
Nu se permite manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens. La fel, este importat să nu urcați pe două roți în stare de ebrietate.
În ceea ce privește aspectele tehnice, este obligatoriu ca bicicleta să aibă catadioptri de culoare albă sau far în față, lateral acestea vor fi portocalii, iar în spate – roșii.
La fel, și automobiliștilor li se recomandă să fie atenți atunci când văd un biciclist pe traseu. Potrivit oamenilor legii, atunci când circulă printre automobile, ei devin mai vulnerabili, iar toți participanții la trafic trebuie să manifeste prudență, pentru a evita riscurile.