fbpx

Mirosul neplăcut, patrimoniul arhitectural și turismul. ZUGO îi sugerează viitorului primar 10 lucruri de care să aibă grijă în următorii patru ani

Chișinăul are multe probleme și majoritatea nu sunt de azi și nici de ieri. Sperăm că după învestirea în funcție, candidatul care va deveni învingător în aceste alegeri își va onora promisiunile și va avea grijă de orașul nostru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru că există lucruri care ne dor și pentru că iubim Chișinăul, noi, cei de la ZUGO, am decis să îi sugerăm celui care va deveni primar al capitalei 10 lucruri de care să se ocupe în următorii patru ani.

1. Problema mirosului urât – S-a vorbit mult despre asta în perioada campaniei, s-au făcut analize, specialiștii se pare au găsit și cauza problemei, așa că viitorului primar și consilierilor nu le rămâne decât să implementeze soluții.

2. Patrimoniul arhitectural. Viitorul primar trebuie să înțeleagă ce înseamnă pentru capitală clădirile vechi, centrul istoric și planul urbanistic. Construcțiile de sute de ani nu trebuie demolate, ci îngrijite.

3. Problema drumurilor. Toată lumea știe că drumurile sunt proaste, iar dacă se repară, asfaltul se surpă după prima ploaie sau ninsoare. Poate e cazul să fie făcute calitativ? Ce ziceți, domnule viitor primar?

4. Dezvoltarea turismului. Dacă am menționat patrimoniul arhitectural mai devreme, trebuie să precizăm că un centru istoric amenajat atrage turiști. Poate a venit timpul să avem și noi o astfel de zonă de facto, nu doar pe hârtie?

5. Inundațiile din capitală. Problema e cunoscută de mulți ani, dar se tărăgănează. De ce? Nu știm. S-a vehiculat mult în ultimul timp asupra subiectului, dar cert este faptul că dacă autoritățile cunosc problema, ar fi bine să caute și căi de soluționare.

6. Podurile avariate. Despre cât de periculos ar putea fi podul de la Botanica se vorbește de mai mulți ani. Pe cel de pe Ismail a fost recent interzisă circulația anumitor vehicule. Ce trebuie să se întâmple pentru a se lua atitudine?

7. Construcțiile ilegale. Sunt multe și cresc ca ciupercile după ploaie. Poate e cazul ca autorizațiile de construcție să nu fie semnate atunci când nu este legal să se elibereze?

8. Spațiile verzi amenajate. În Chișinău avem spații verzi uitate de multă vreme. De ce să nu le transformăm în spații de odihnă amenajate, cu iluminare, cu urne pentru gunoi, cu bănci și terenuri de joacă pentru copii.

9. Iluminatul stradal. Cred că multor chișinăuieni le este frică uneori să meargă seara târziu pe stradă deoarece chiar și în unele zone centrale ale orașului nu funcționează felinarele și e beznă. Oare asta înseamnă capitală europeană?

10. Transportul public. Dacă cei din oraș se plâng pe troleibuze vechi, microbuze în care e periculos să mergi sau unele autobuze în care suflă vântul din mai multe părți, dar au cu ce ajunge acasă la ore târzii sau dimineața devreme, atunci mulți dintre cei din suburbii rămân la stație dacă întârzie la ultima rută de la 20:00.

Voi, cititorii noștri, ce așteptări aveți de la viitorul primar și ce vă doriți să realizeze în următorii patru ani?

Articole asemănătoare

Back to top button