fbpx

Frigul poate face victime! Care sunt simptomele hipotermiei și cum acorzi primul ajutor medical?

Hipotermia ne afectează atunci când corpul nostru consumă mai multă căldură decât poate produce. Maladia se manifestă în momentul în care ne expunem prea mult la frig, iar temperatura noastră scade sub 35 de grade.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Medicii disting trei tipuri de hipotermie: ușoară, moderată și severă. Acestea diferă în funcție de temperatura corpului, iar cei mai afectați în perioada rece sunt copiii, bătrânii, persoanele care suferă de boli cronice, cele subnutrite și surmenate, dar și cele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice

Printre simptomele hipotermiei se numără modificarea respirației, pierderea sensibilității zonelor afectate, senzația de oboseală și somnolență și ritmul cardiac redus. Pacienții afectați au piele rece, albă și uscată. Deoarece organismul pune în mișcare mușchii pentru a produce căldură și a mări temperatura corpului, ei pot simți frisoane.

Pentru a evita hipotermia se recomandă să verificați datele meteo înainte de a ieși din casă și să vă îmbrăcați corespunzător. Nu se permite să consumați alcool și să fumați atunci când vă expuneți la frig. La fel, se recomandă să nu purtați bijuterii metalice, deoarece materialul din care sunt produse cauzează răcirea pielii, dar și să evitați încălțămintea strâmtă, în care poate pătrunde apa.

Dacă trebuie să acordați primul ajutor medical unei persoane afectate:

  • Transportați pacientul din mediul rece într-un spațiu încălzit până la + 25 – +30 de grade;
  • Înlăturați hainele unde sau strânse pe corp și înlocuiți-le cu îmbrăcăminte uscată;
  • Încălziți bolnavul cu pături, aplicați o sticlă cu apă caldă peste haine, dar evitați contactul direct al pielii cu obiectele fierbinți;
  • Nu îi faceți frecții, băi fierbinți și nici nu îi administrați alcool;
  • Adresați-vă doctorilor pentru a primi ajutor specializat.

Articole asemănătoare

Back to top button