fbpx

video, foto | Dovezile contrazic afirmațiile Rusiei, care susține că nu a bombardat mall-ul din Kremenciuk

Relatările directe ale supraviețuitorilor și analizele experților contrazic versiunea Moscovei cu privire la atacurile mortale cu rachete asupra unui centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuk, scrie g4media.ro, cu referire la The Guardian.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat că armata sa a lansat un „atac aerian de înaltă precizie asupra hangarelor în care erau depozitate armament și muniții”, iar explozia acestor depozite de arme a provocat un incendiu în centrul comercial din apropiere, despre care a spus că era „nefuncțional” în acel moment.

Cu toate acestea, declarațiile martorilor, informațiile publicate de procurorii ucraineni și analizele efectuate de experți militari independenți indică trei posibile afirmații eronate în această relatare – că armata ucraineană ascundea arme în apropiere, că centrul comercial nu era o țintă și că nimeni nu îl folosea.

Imaginile de pe camerele de supraveghere arată că prima rachetă a lovit centrul comercial luni, la ora 15.51, iar o a doua, la scurt timp după aceea, a lovit o fabrică despre care Moscova susține că depozita muniții occidentale.

În afara mall-ului, poliția ucraineană a instalat o masă pentru a colecta bucățile răsucite ale unei rachete găsite în interior. Se crede că ar fi fost o rachetă de croazieră rusă X-22, lansată de pe un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M.

Imaginile din satelit arată că fabrica se află la 500 de metri de mall. Potrivit experților militari independenți și cercetătorilor de la Molfar, o comunitate globală de informații din surse deschise, explozia de acolo nu ar fi putut provoca un incendiu suficient de puternic pentru a ajunge la o altă clădire atât de departe.

În timpul unei vizite în zona dintre mall și fabrică, s-au observat pagube minime sau inexistente la clădiri sau drumuri, ceea ce sugerează că nu s-a propagat niciun incendiu.

Zeci de muncitori care au supraviețuit, precum și martori care locuiau în apropiere, au declarat pentru The Guardian că mall-ul era deschis în momentul atacului. Printre resturi se numărau rămășițele insignelor muncitorilor, precum și produse vândute în acea zi la supermarket.

The Guardian a văzut un mesaj telefonic care ar fi fost trimis de către conducerea locală a mall-ului în 23 iunie, în care angajații erau îndemnați să nu părăsească centrul comercial în cazul în care se auzeau sirenele de raid aerian. „Începând de astăzi, acest centru comercial nu se va închide în timpul alarmelor de aer”, scria în mesaj. „Centrul comercial este deschis de la ora 8.00 la 21.00. Nu există pauze”. Cel puțin cinci angajați au confirmat că au primit mesajul.

Bellingcat, un colectiv de jurnalism online non-profit dedicat investigării crimelor de război, a colectat chitanțe de la cumpărături efectuate la centrul comercial în ultimele zile, care au fost postate pe rețelele de socializare de către locuitorii din Kremenciuk, pentru a arăta că centrul comercial era într-adevăr deschis.

În ceea ce privește presupusul depozit de arme, fabrica KredMash, Kremenciuk Road Machinery, este o companie care produce echipamente pentru repararea și întreținerea drumurilor sau pentru repararea vehiculelor folosite de muncitorii din construcții.

Bellingcat a declarat: „Deși un raport din 2014 a afirmat că fabrica a fost folosită pentru repararea a trei vehicule militare, acest lucru nu dovedește în sine că a fost un depozit de arme și muniții americane și europene opt ani mai târziu, așa cum a susținut Rusia”.

Videoclipuri corporatiste publicate pe YouTube de companii specializate în construcții arată prezența macaralelor și a altor echipamente în fabrică, coroborat cu relatarea autorităților ucrainene.

Potrivit diferitelor relatări colectate de The Guardian, uzina fusese închisă temporar din cauza războiului. Aceasta era păzită de un paznic care și-a terminat tura la ora 14:00, chiar înainte de atac.

Articole asemănătoare

Back to top button