fbpx

video | Cine sunt străinii care vin să lupte în Ucraina? Printre ei – graficieni și consilieri financiari

Războiul este tot mai crunt în Ucraina, mai ales în orașele importante din estul țării, unde soldații ruși atacă zonele rezidențiale. Numărul civililor uciși tot crește, dar armata ucraineană rezistă. Voluntari din toată lumea se îndreaptă către Ucraina, să ajute. Unul dintre ei este Anatoli, din Finlanda – nu e numele său real, pentru că vrea să-și protejeze identitatea. Acesta, dar și alți lupători, au vorbit în cadrul unui reportaj realizat de Digi24 şi Deutsche Welle

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Președintele Volodimir Zelenski a lansat un apel pentru voluntari ca Anatoli și se pare că până acum, mii de luptători străini au răspuns apelului. Acești oameni vin în Ucraina din toate direcțiile, inclusiv din estul Poloniei, loc în care ajung zilnic foarte mulți refugiați.

Fug de războiul din Ucraina – în fiecare zi, peste 30.000 de femei și copii ajung în gara din Przemyśl, un mic oraș de graniță din Polonia. Sunt epuizați, iar experiențele prin care au trecut i-au traumatizat.

„Nu am vrut să plecăm, nu am vrut să ne părăsim casele. Am fugit ca să ne salvăm viața”, spune Tatiana.

Anatoli este grafician în Finlanda

Dar Anatoli, care preferă să nu-și dezvăluie numele adevărat, vrea să participe la acest război tocmai pentru că îl consideră nedrept. Vine din Finlanda. L-am întâlnit pe peron, încărcat cu echipamente, așteptând trenul către linia frontului.

„Din punctul meu de vedere, e ceea ce trebuie făcut ca ființă umană, ca parte a mișcării de solidaritate. Prin participarea la acest război, simt că așeu o contribuție”, spune luptătorul străin.

Nu se identifică drept un așa-numit turist de război. În Finlanda, Anatoli este grafician. Dar înainte de asta, a fost cinci ani instructor în cadrul armatei. Vrea să-și împărtășească experiența cu Garda Națională ucraineană.

„Ucrainenii nu duc lipsă de oameni, dar cred că au nevoie de instructori, de lideri de echipă care să-i antreneze pe oameni și mai ales să-i învețe să folosească armele occidentale”, spune Anatoli.

În gară, vorbim și cu alți luptători străini. Cei mai mulți nu vor să fie filmați. Vin din toată lumea și au motive diferite pentru care vor să lupte în Ucraina. Sunt aventurieri, idealiști, mercenari sau foști soldați.

Ayik a fost copil-soldat în Sudan

Tot aici l-am întâlnit și pe Ayik. Ne spune că a fost copil-soldat în Sudan, dar acum locuiește în Australia. În Ucraina vrea să ajute la apărarea valorilor occidentale.

„Mă uitam la știri și dintr-o dată l-am auzit pe președinte cerându-le străinilor să dea o mână de ajutor. Și mi-am spus că sunt un băiat soldat, că am trecut eu însumi prin război și că am fost refugiat. Vreau doar să ajut”, ne spune Ayik.

În haosul din gară, abia dacă îi remarci pe luptătorii străini. Refugiații care fug nici măcar nu-i observă: își fac griji pentru bărbații cărora nu li se permite să părăsească Ucraina pentru că trebuie să lupte.

„Toți soldații noștri îi țin piept lui Putin. E un criminal! El e problema. Tancurile armatei lui au bombardat casa bunicii mele. L-am implorat pe Dumnezeu să ne salveze. Copilul meu plângea întruna pentru că oamenii continuă să moară”, povestește plângând Irina.

Citește continuarea pe Digi24.

Articole asemănătoare

Back to top button