fbpx

Șeful Legiunii georgiene, care luptă de opt ani în Donbas: „Dacă Rusia atacă R. Moldova, vom merge să o protejăm”

„Când aveam 14 ani, trei luni am stat în captivitate la ruși și am ajuns să le înțeleg foarte bine mentalitatea barbară. Rușii sunt profesioniști în torturarea oamenilor”, afirmă pentru Libertatea, Mamuka Mamulașvili, liderul Legiunii georgiene care luptă în Ucraina. Militarul spune că imaginile brutale care vin din orașele ucrainene sunt asemănătoare cu ceea ce a trăit el în Georgia în anii ’90 și în 2008.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ucraina e liderul regiunii noastre. Ce se întâmplă aici se reflectă nu numai în Georgia sau în Caucaz, ci în general în toate fostele republici sovietice”, spune într-un interviu Mamuka Mamulașvili, 44 de ani, comandantul Legiunii Naționale Georgiene.

Unitatea militară a fost fondată de Mamuka în 2014, când a izbucnit războiul din Donbas. În 2016, a fost transferată sub controlul Armatei ucrainene, în Batalionul 25 de Infanterie Mecanizată „Kyiv Rus”. Astăzi, este cea mai mare unitate străină din Armata ucraineană, cu aproape 1000 de membri, din care fac parte și români, spune Mamulașvili.

Dacă Rusia atacă Moldova, Legiunea georgiană o va proteja

– Cum ți se pare că s-a schimbat războiul din Ucraina după februarie 2022 față de ce s-a întâmplat din 2014 încoace?

– În toți acești opt ani, noi și ucrainenii am spus că ne luptăm cu forțele regulate ale Rusiei. Așa că nu vedem o diferență prea mare. Singurul lucru diferit este că au început să folosească rachete balistice împotriva civililor și forța aeriană împotriva Ucrainei.

Dar în toți acești opt ani, Rusia spunea că ea nu participă în vreun război, iar Ucraina informa încontinuu comunitatea țărilor civilizate că luptăm cu Rusia. Din păcate, Vestul a închis ochii și s-a bucurat să facă afaceri cu Rusia. De-asta avem astăzi un război la scară mare în mijlocul Europei.

Ei cu o mână pedepsesc Rusia, iar cu alta o hrănesc: încă fac afaceri cu Rusia, care a vândut resurse naturale în valoare de miliarde de dolari în două luni de război. Așa că țările europene sponsorizează terorismul rusesc. În opinia mea, principalii vinovați sunt Germania și Franța.

– Care preconizezi că va fi cursul războiului în următoarea perioadă?

– Sunt sigur că Ucraina va câștiga! Iar eu sunt mereu obiectiv când vorbesc despre război. Sunt soldat și trebuie să-mi păstrez această obiectivitate: trebuie să știu care sunt forțele noastre și de ce sunt capabile ele. Așa că 100% vom câștiga toate luptele terestre și în curând vom câștiga acest război. Însă există și pericolul ca războiul să se răspândească și către alte țări. Pentru că Rusia amenință toată lumea civilizată – lupta se duce acum la granița NATO. În acest moment, Ucraina protejează, de fapt, NATO.

„Soldații ruși nu sunt pregătiți pentru acest război”

– Te aștepți ca Putin să declare oficial război și să ceară mobilizare generală?

– Nu cred. Și dacă vor avea mai mulți recruți, situația nu se va schimba. Pentru că principalele forțe ale Rusiei deja au fost trimise în iad. Dacă ei vor aduna oameni din rândul cetățenilor, asta nu va schimba imaginea în Ucraina. Pentru că Ucraina și-a ținut în viață principalele forțe, iar ele încă luptă.

– Cum i-ai descrie pe soldații ruși pe care i-ai întâlnit pe câmpul de luptă?

– Sunt niște alcoolici, care nu sunt pregătiți pentru acest război și mor cu ușurință. Și eu nu sunt sarcastic acum, ci sunt obiectiv. Sunt niște alcoolici care violează femei, copii și bărbați!

Articole asemănătoare

Back to top button