fbpx

Lukașenko avertizează că o misiune occidentală de menținere a păcii în Ucraina ar declanșa „al Treilea Război Mondial”

Alexandr Lukașenko a avertizat că propunerea poloneză de a desfășura o forță occidentală de menținere a păcii în Ucraina ar putea declanșa „Al Treilea Război Mondial”, relatează The Guardian.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Lukașenko, care a permis Rusiei să folosească teritoriul Belarusului pentru a invada Ucraina, a declarat joi că dacă propunerea Poloniei va fi acceptată „va însemna al treilea război mondial”.

„Situația este foarte gravă și foarte tensionată”, a spus Lukașenko, potrivit Associated Press, citat de hotnews.ro.

Săptămâna trecută, liderul partidului de guvernământ al Poloniei a spus că o misiune internațională de menținere a păcii ar trebui trimisă în Ucraina și îi ofere mijloacele necesare pentru a se apăra. Mai multe țări occidentale au spus că nu își vor desfășura trupele în Ucraina.

Vladimir Putin a avertizat la începutul invadării Ucrainei de către Rusia că orice amestec străin în acțiunea militară a Moscovei va declanșa un răspuns imediat al Rusiei, care va duce la „consecințele pe care nu le-ați văzut niciodată în istoria voastră”.

Întrebat miercuri despre propunerea Poloniei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Ar fi o decizie foarte nesăbuită și extrem de periculoasă”.

Peskov a spus că orice posibil contact între forțele ruse și ale NATO „ar putea avea consecințe clare care ar fi greu de reparat”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus la rândul său că trimiterea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina de către statele membre NATO ar duce la o ciocnire directă între forțele Alianței Nord-Atlantice și forțele armate ale Rusiei.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, că aliații au convenit să ofere sprijin logistic Ucrainei, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice.

Ministerul rus de Externe a reacționat ulterior că deciziile occidentale de a înarma Ucraina înseamnă că NATO își dorește ca războiul să continue.

Articole asemănătoare

Back to top button