fbpx

Fabrica de trolli a lui Putin, campanie de manipulare în favoarea războiului din Ucraina. Care sunt țintele

Armata de trolli ruși de la Sankt Petersburg încearcă să răspândească dezinformare și să-i atace pe liderii occidentali, promovând principalele linii narative ale propagandei Kreminului în ceea ce privește războiul din Ucraina, avertizează guvernul britanic citând un studiu în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Actori online au fost identificați, ținta acestora fiind presa occidentală și politicieni, potrivit studiului finanțat de guvernul de la Londra.

Fabrica de trolli este suspectată a avea legături cu Yevgeny Prigozhin, fondatorul Internet Research Agency acuzat de amestec în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, în favoarea lui Donald Trump, notează The Guardian.

Cartierul general al armatei de trolli se presupune că ar fi într-un spațiu închiriat la sediul unei companii care fabrică echipamente și tehnologie militară, în Sankt Petersburg.

Studiul finanțat de guvernul britanic documentează modul în care armata de trolli a lui Putin încearcă din nou să manipuleze opinia publică pe rețelele sociale, dar și prin intermediul secțiunii de comentarii a principalelor publicații.

QAnon sau grupul terorist Statul Islamic

Autorii studiului notează că trolli ruși par să fi învățat și preluat tactici folosite de grupul conspiraționist QAnon sau grupul terorist Statul Islamic.

Utilizatorii simpli cu viziuni pro-Kremlin sunt și ei folosiți în campania de manipulare. Principala metodă de acțiune este aceea de a încerca să îndrepte atenția asupra punctelor de vedere pro-Rusia în comentariile de pe rețelele sociale sau de pe site-urile publicațiilor.

Boris Johnson și Olaf Scholz

Printre ținte se numără premierul Marii Britanii Boris Johnsons, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar și șeful diplomației UE, Josep Borrell. Potrivit cercetării, influencerii de pe platforma TikTok au fost plătiți pentru a distribui mesajele propagandei Kremlinului.

Au fost identificate și activități pe Facebook și Twitter, însă sunt mai mult cazuri izolate, mare parte din campania de dezinformare și manipulare concentrându-se pe Instagram, YouTube și TikTok.

În același timp, un rol cheie îl joacă platforma Telegram, în special de canalul „Cyber Front Z”, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, conturile de social media ale trupelor sau artiștilor Daft Punk, David Guetta, Tiesto și Rammstein au fost și ele ținta acestei operațiuni derulate de fabrica de trolli a lui Putin.

Articole asemănătoare

Back to top button