fbpx

Expert britanic, despre evoluțiile recente ale războiului: Autoritatea lui Putin în Rusia „se erodează lent”

O caracteristică a conflictului din Ucraina în ultimele săptămâni a fost impasul militar în care s-a ajuns – și aparenta incapacitate a lui Vladimir Putin de a impune o strategie care să dea Rusiei un avantaj definitiv. Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a publicat un eseu care sugerează că relativa inactivitate a președintelui reflectă „erodarea treptată” a autorității sale la Moscova, scrie g4media.ro, cu referire la Sky News.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Acum se presupune pe scară largă, în Occident, că nu va da înapoi în războiul cu Ucraina și, dacă lucrurile merg prost, va ataca”, scrie el.

„Un astfel de om nu trebuie să fie provocat. Cu toate acestea, imaginea începe să se destrame la margini. În spatele întregii lăudăroșenii, puterea sa se erodează încet. Simptomele acestui lucru se regăsesc nu în disponibilitatea de a face compromisuri în privința războiului, care rămâne absentă, ci mai degrabă într-o paralizie politică, insistând asupra strategiei sale stabilite pentru că nu se gândește la nimic mai bun de făcut”.

Potrivit expertului, evoluțiile recente ale conflictului – inclusiv discursul dlui Putin de săptămâna trecută de la Sankt Petersburg și actuala dispută cu Lituania cu privire la Kaliningrad – „se potrivesc cu erodarea treptată a autorității lui Putin în Rusia”.

„Elitele rusești se străduiesc să se acomodeze cu un război pe care Putin l-a început fără să se consulte și pe care nu știe cum să îl încheie în termeni favorabili”, spune el.

„El nu este dispus să își asume riscurile și mai mari necesare pentru a asigura o victorie militară (presupunând că acestea ar putea reuși), dar este incapabil să accepte ceva care ar arăta ca o înfrângere”.

Profesorul Freedman a afirmat că nimeni din elita Rusiei nu are idee cum să scape din această situație „sau chiar dacă ar avea, nu are curajul politic și oportunitatea de a acționa împotriva lui Putin” – ceea ce înseamnă că o lovitură de stat pentru a-l răsturna este puțin probabilă.

„Strategia implicită a lui Putin este întotdeauna de a provoca durere, chiar dacă nu poate obține prea multe. Riscul unor acțiuni mai necugetate nu poate fi exclus. Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că Rusia este inepuizabilă sau, doar pentru că nu putem alege un învingător în bătălie în acest moment, că războiul este destinat unui impas prelungit”, a mai spus el.

Articole asemănătoare

Back to top button