fbpx

Din prima zi a războiului din Ucraina, rușii au atacat Insula Şerpilor. De ce este un punct strategic în Marea Neagră?

Din prima zi a conflictului din Ucraina, rușii au atacat Insula Şerpilor pentru a o ocupa. Această „cucerire” a dat naștere unui episod, evidențiat de propaganda de la Kiev, în care paza de coastă ucraineană comunicase prin radio cu ruşii de pe crucișătorul Moscova, scufundat între timp, şi îi înjurase, conferind acestei insulițe stâncoase o simbolistică puternică ce s-a adăugat interesului său strategic, se arată în cadrul unei analize a publicației belgiene Le Vif, preluată de Rador.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Săptămâna trecută, ucrainenii au susținut că au bombardat Insula Şerpilor și au distrus o baterie rusă, o altă ilustrare a importanței acesteia.

Insula de câteva hectare oferă, într-adevăr, o platformă de tragere amenințătoare pretutindeni în jurul ei. Se află la aproximativ cincizeci de kilometri de gura Dunării, unul dintre principalele fluvii ale Europei și o importantă rută comercială, la aproximativ o sută de kilometri de Odesa și, teoretic, face posibilă atingerea întregului litoral ucrainean.

Se află la mai puțin de 200 de kilometri de principalul port românesc Constanța și la 300 de kilometri de principala bază rusă din Crimeea, Sevastopol, scrie g4media.ro.

În vremuri de pace, insula oferă un domeniu maritim vast și multe bogății, în special hidrocarburi. Și România și Ucraina au fost nevoite să se adreseze instanței pentru a soluționa disputa dintre ele pentru controlul acestor resurse. Curtea Internațională de Justiție s-a pronunțat în cele din urmă, în 2009, și a decis că insula este ucraineană.

În acest război, ea reprezintă „un punct fundamental, strategic, care va trebui monitorizat: blochează accesul aerian și maritim la întreaga fâşie de coastă ucraineană, reprezintă o amenințare pentru gura Dunării”, a explicat căpitanul Eric Lavault, purtător de cuvânt al Marinei Franceze.

Pe o astfel de platformă, rușii „pot pune echipamente de apărare antiaeriană, echipamente de apărare antinavă, dar și sisteme de rachete cu rază medie de acțiune pentru a completa puterea de foc a navelor Flotei Mării Negre, fiind un punct de sprijin care le permite să fie mai încrezători în abordarea coastelor ucrainene”, potrivit lui Igor Delanoë, director adjunct al Observatorului Franco-Rus de la Moscova și specialist în marina rusă.

Dar, pe de altă parte, „insula este vulnerabilă”, susţine Michael Petersen de la American Naval War College. „Orice ocupant poate fi atacat și este dificil să protejezi o insulă atât de mică”.

„Dacă ucrainenii vor avea vreun moment de respiro, trebuie să încerce o lovitură. Ar putea fi un subiect bun pentru angajarea forțelor speciale”, mai spune Eric Lavault.

Articole asemănătoare

Back to top button