fbpx

Cum a afectat războiul din Ucraina poziția lui Putin în Rusia? Părerea experților

Pe măsură ce orașele ucrainene sunt atacate, iar forțele ruse suferă pierderi grele, presiunea crește în Rusia, care este din ce în ce mai izolată pe scena internațională. În aceste condiții, observatorii intervievați de Al Jazeera se întreabă dacă se zguduie poziția lui Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Președintele rus se bucură de un nivel solid de sprijin în rândul legiuitorilor, după cum a demonstrat un vot recent dat cu câteva zile înainte de începerea războiului pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk din Ucraina, scrie hotnews.ro.

Din cei 450 de membri ai Dumei, 351 au susținut această mișcare, în conformitate cu dorința lui Putin.

În același timp, partidul Rusia Unită a lui Putin a fost acuzat de fraudare a voturilor, ținându-l la putere de mai bine de 20 de ani.

Cu toate acestea, unii observatori au sugerat că, în condițiile în care sancțiunile lovesc puternic economia, impulsul de a-l îndepărta pe Putin de la putere s-ar putea accelera.

Cu cât va dura mai mult războiul, „fără perspectivă de soluționare rapidă”, cu atât tensiunile vor fi mai susceptibile să se agraveze până la „ruptura sistemului de putere la Kremlin”, consideră Institutul francez de relații internaționale (Ifri) într-o notă de analiză.

De la război total la diplomație, ce scenarii are de acum la dispoziție Putin?
Volodimir Ișcenko, un sociolog ucrainean care a studiat revoluțiile din arena post-sovietică, nu este de acord.

„Nu cred că revoluția este cel mai probabil rezultat al sancțiunilor”, a spus el pentru Al Jazeera, argumentând că nemulțumirile sporite nu sunt suficiente pentru a declanșa o revoltă.

Mai degrabă, este nevoie de „o scindare între elite, unitatea opoziției, și mobilizarea structurilor”, crede el.

O lovitură de stat, mai probabilă decât un război.Totul depinde de rezultatul războiului din Ucraina

Ișcenko a declarat pentru Al Jazeera că exodul majorității rușilor anti-război – estimat la peste 200.000 de oameni din februarie – a făcut revolta maselor și mai puțin probabilă.

Un astfel de scenariu ar impune exilaților să păstreze contactul efectiv cu patria lor, ceea ce se poate dovedi dificil, deoarece călătoriile sunt restricționate și rușii fără VPN sunt blocați de pe rețelele sociale.

„Lovitura de stat este mai probabilă decât o revoluție acum. Deși, nu sunt sigur că o posibilă conspirație a elitelor împotriva lui Putin ar face un pas decisiv înainte de o înfrângere majoră în Ucraina. Așadar, în cele din urmă, echilibrul de forțe pe câmpurile de luptă ucrainene ar determina posibilitatea fie a unei lovituri de stat, fie a unei revoluții, fie a supraviețuirii și consolidării regimului lui Putin. Nu invers”, concluzionează analistul.

Dacă nu se declanșează o revoluție, poate că oligarhii și oficialii din cercul apropiat al lui Putin, frustrați de sancțiuni și incapabili să se bucure de croazierele lor cu iahturi din sudul Franței, ar putea încerca să-l detroneze pe președinte.

Articole asemănătoare

Back to top button