fbpx

Așa-zisele referendumuri în Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie: Care este prezența la vot, potrivit autorităților locale pro-ruse

În regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, controlate de armata rusă, s-a încheiat prima zi de vot în cadrul unor așa-zise referendumuri pentru aderarea la Federația Rusă, contestate atât de Ucraina, cât și de SUA și Occident. Potrivit autorităților locale pro-ruse, prezența la vot în cele patru regiuni a fost între 15 și 23 %, informează Interfax.ru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În afara votului în cele patru regiuni, alegătorii își pot exprima opțiunile și în cele 201 secții de votare deschise în 84 de regiuni din Federația Rusă, au anunțat autoritățile pro-ruse din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

Regiunea Lugansk

Prezența la vot în prima zi de vot la referendumul privind intrarea autoproclamatei Republici Populare Lugansk în Federația Rusă a fost de 21,97%, a declarat Elena Kravchenko, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) a LPR.

„La ora 20:00, prezența la vot este de 21,97% dintre alegători”, a spus Elena Kravchenko. Aceasta a precizat că numărul alegătorilor care au votat în prima zi a referendumului este de 298.900 de persoane.

În plus, se raportează că peste 73.000 de locuitori ai Republicii Populare Lugansk care locuiesc în Federația Rusă au votat la secțiile de votare deschise în Federația Rusă în prima zi a referendumului.

„Astăzi nu anunțăm prezența procentuală, ci numărul real (n.r. – de rezidenți din Lugansk care au votat în Federația Rusă). Acesta este de 73.174 de alegători”, a declarat Svetlana Kirsanova, președintele Comisiei de Externe a CEC a LPR în Rusia.

Regiunea Donețk

Potrivit Comisiei Electorale Centrale locale, prezența la vot în prima zi la referendumul privind intrarea Republicii Populare Donețk (DPR) în Federația Rusă a fost de peste 23%, scrie libertatea.ro.

„Prezența totală la vot în prima zi a referendumului este de 23,64%”, a declarat vineri CEC din DPR într-un comunicat.

Regiunea Zaporojie

Peste 20,5% dintre alegătorii din teritoriul controlat de ruși din regiunea Zaporojie au luat parte la referendumul privind intrarea regiunii în Rusia în prima zi de vot, a declarat Galina Katiușchenko, președintele Comisiei Electorale Centrale din regiune.

„Potrivit datelor generalizate din secțiilor de votare, prezența la vot a fost de 20,52%, ținând cont și de votul în străinătate”, a declarat vineri Galia Katiușchenko reporterilor. Votarea este organizată în patru din cinci districte din regiunea Zaporojie, care se află sub controlul Federației Ruse. Aproximativ 500.000 de persoane sunt incluse pe listele electorale.

Regiunea Herson

În prima zi a referendumului pentru autodeterminarea regiunii Herson, au votat peste 15% dintre alegătorilor din regiune, a declarat reporterilor Marina Zakharova, președintele Comisiei Electorale Centrale din regiune.

„Conform rezultatelor primei zile de vot la referendumul privind intrarea regiunii Herson în Federația Rusă ca entitate constitutivă a Federației Ruse, prezența la vot a fost de 15,31% din totalul listei alegătorilor. În opinia noastră, este suficient pentru prima zi de vot”, a spus Marina Zaharova.

Potrivit comisiei electorale, pe listele electorale sunt aproximativ 750.000 de locuitori ai regiunii Herson. Votul este organizat și în așezările din regiunea Mykolaiv, care se află sub controlul Forțelor Armate ale Federației Ruse, după ce aceste sate au fost atașate administrativ regiunii Herson prin decret al șefului administrației militare-civile pro-ruse.

„Un circ, dacă nu ar fi participarea activă a mitralierelor”, au caracterizat oficialii ucraineni așa-zisele referendumuri organizate de ruși în cele patru regiuni. Liderii Grupului celor șapte mari democrații industriale (G7) au condamnat vineri referendumurile „de fațadă” organizate de Rusia în părțile ocupate din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

„Nu vom recunoaște niciodată aceste referendumuri care par a fi un pas spre anexarea de către Rusia și nu vom recunoaște niciodată această anexare dacă ea va avea loc”, au scris liderii G7.

Articole asemănătoare

Back to top button