fbpx

Arestovici: Victoria împotriva Rusiei e „puțin probabilă” dacă SUA nu furnizează artilerie cu rază lungă de acțiune

O victorie militară împotriva Rusiei este „puțin probabilă” dacă Statele Unite nu livrează Ucrainei artilerie cu rază lungă de acțiune, a declarat Alexei Arestovici pentru CNN, citat de G4Media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alexei Arestovici, consilier prezidențial ucrainean, a afirmat că aceste arme sunt „esențiale pentru soarta Ucrainei și independența sa”.

Oficialii americani au declarat săptămâna trecută că iau în considerare o cerere ucraineană pentru livrări de sisteme de rachete cu lansare multiplă, MLRS, care pot lovi ținte de până la 300 de kilometri, în funcție de tipul de muniție folosit.

Arestovici a declarat că și un număr mic de astfel de sisteme – chiar și 20 – ar „schimba jocul” în conflictul cu Rusia, deoarece, potrivit acestuia, ar permite trupelor ucrainene să se apere împotriva atacurilor rusești cu rază lungă de acțiune.

„Fără MLRS, probabil că am fi capabili să stabilizăm liniile de front. Dar am risca să pierdem Herson, Lugansk, Donețk și părți din regiunea Zaporijia”, a subliniat Arestovici.

Dar înarmarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune a stârnit îngrijorări în Occident că rachetele MLRS ar putea fi folosite pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului.

Recunoscând aceste îngrijorări, Arestovici a declarat că Ucraina va folosi armele doar pentru a-și apăra teritoriul, nu pentru a ataca Rusia.

Luni, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Rusiei a avertizat că furnizarea de arme către Ucraina de către Occident, care ar putea lovi teritoriul rusesc, ar fi un pas spre o „escaladare inacceptabilă”.

Serghei Lavrov a declarat pentru canalul arab RT că speră ca „oamenii sănătoși la cap” din Occident să înțeleagă acest lucru, adăugând. „Încă mai sunt câțiva acolo”, a declarat ministrul, citat de agenția RIA.

Articole asemănătoare

Back to top button