analiză | Bătălia pentru Insula Şerpilor: Cum poate această zonă să fie decisivă pentru viitorul întregului război din Ucraina
Insula Şerpilor are în acest moment o extrem de importantă valoare militară şi strategică pentru Rusia, mai ales după scufundarea crucişătorului Moscova, care asigura inclusiv o umbrelă de protecţie antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră. În lipsa acestei nave, dacă ruşii vor reuşi să-şi instaleze pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, vor putea controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei, se arată într-o analiză BBC.
Insula Şerpilor a revenit în actualitate în ultimele zile, după mai multe raiduri şi atacuri ale ucrainenilor asupra mai multor nave de patrulare sau care asigurau aprovizionarea trupelor ruse aflate în zonă, inclusiv asupra unor obiective aflate pe insulă.
„Ucraina a reuşit să lovească cu succes sistemele antiaeriene ruseşti şi navele de aprovizionare, cu ajutorul dronelor Bayraktar. Vasele ruseşti de aprovizionare beneficiază de o protecţie (antiaeriană) minimă, după retragerea flotei ruse în Crimeea, în urma scufundării crucişătorului Moscova”, se arată într-o analiză de securitate realizată de Ministerul britanic al Apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 11 May 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/DjNroJk7jh
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/iFMlDEKM4T
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 11, 2022
În acelaşi timp, dacă Rusia va reuşi să-şi consolideze poziţia prin instalarea pe insulă de sisteme antiaeriene şi baterii lansatoare de rachete de croazieră, va putea domina întreaga zonă de nord-vest a Mării Negre.
„Dacă trupele ruse vor reuşi să obţină controlul total al Insulei Şerpior şi să-şi instaleze sisteme antiaeriene cu rază lungă, vor putea controla marea, uscatul şi cerul din întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei”, a declarat pentru BBC expertul militar Oleh Jdanov.
Recent, ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele Moscovei au provocat pierderi grele în rândul militarilor ucraineni, în urma unei tentative de recucerire a insulei de către forţele Kievului, care a inclus folosirea de trupe speciale, avioane de luptă, elicoptere şi drone. În schimb, oficialii ucraineni au precizat că s-au limitat doar la atacarea unor nave şi obiective militare de pe insulă, scrie Digi24.
În cazul în care ruşii vor continua să controleze insula, acest lucru ar putea avea efecte dezastruoase asupra Ucrainei, atât din punct de vedere strategic, cât şi economic.
În prezent, comerţul în porturile Ucrainei este blocat, după cum a anunţat preşedintele Zelenski.
„Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial”, a spus preşedintele ucrainean.
Centrul Euro-atlantic pentru Rezilienţă: Insula Şerpilor, obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă
Controlul Insulei Şerpilor, ar permite forţelor ruse să-şi protejeze trupele angajate pe coasta de sud a Ucrainei. Iar controlul sudului Ucrainei ar însemna inclusiv crearea unui culoar spre Transnistria, după cum a anunţat deja un general rus de top.
În plus, instalarea unui sistem antiaerian modern S-400 de către Rusia în Insula Şerpilor ar pune în pericol nu doar portul ucrainean Odesa ci întregul flancul sudic a NATO.
Insula Şerpilor este considerată a fi un obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, conform unei analize realizate de Centru Euro-atlantic pentru Rezilienţă, iar o prezenţă permanentă a ruşilor pe acest teritoriu va permite Moscovei să blocheze transporturile comerciale din zonă.
Astfel, prin cucerirea Insulei Șerpilor, Rusia controlează efectiv un obiectiv deosebit de important din vecinătatea României, se arată în documentul Centrului Euro-atlantic pentru Rezilienţă.
Practic, în acest moment Rusia poate izola economic Ucraina, prin controlul canalelor navigabile din proximitatea Insulei Şerpilor. În al doilea rând, Federaţia Rusă ar obţine controlul asupra resurselor de hidrocarburi pe care le deţine Ucraina în zonă.
„Relaţia dintre teritoriul ocupat – Insula Şerpilor – şi situaţia spaţiului economic al exclusiv al României s-ar putea să capete ceva elemente de risc, pentru că Rusia foloseşte asemenea teritorii ocupate ca pretext pentru a impune măsuri, negocieri, acţiuni abuzive unilaterale şi aşa mai departe. Pe partea dreptului internaţional, ea poate oferi pretexte de acţiuni abuzive, pentru a obstrucţiona activitatea economică în zonă”, a precizat Claudiu Degeratu.
În anul 2009 Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a acordat României 79,34% din platoul continental din apropierea insulei, reprezentând 9.700 de km2 (cu o adâncime medie de peste 50 de metri). Prin aceeași decizie, Ucrainei i s-au acordat 20,26% din platoul continental, reprezentând 2.300 de km2.
În urma deciziei favorabile de la Haga, România deține posesia asupra resurselor de hidrocarburi din zonă, cu o semnificație majoră pentru securitatea energetică a țării și impact important în planul rezilienței energetice naționale.
Acum, cu Insula Şerpilor aflată sub control rusesc, nu este sigur dacă Federaţia Rusă va respecta această decizie (deşi în 2009 hotărârea CIJ a fost recunoscută la acea vreme inclusiv de Rusia), sau dacă Moscova va impune cu de la sine putere o nouă zonă de exploatare a resurselor.