fbpx

video | Vasile Năstase, despre concluziile Comisiei de anchetă privind răpirea ex-judecătorului Nicolai Ceaus

Fostul judecător ucrainean, Nicolai Ceaus, se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare de anchetă pe cazul răpirii lui Ceaus, Vasile Năstase. Deputatul Platformei DA a prezentat joi raportul raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform informațiilor parvenite la Comisia de anchetă din partea instituțiilor statului, răpirea ex-judecătorului Ceaus a fost comisă de către un grup de persoane organizat, constituit din cetățeni ucraineni identificați, care au pătruns pe teritoriul Republicii Moldova prin puncte de trece ale frontierei cu câteva săptămâni înainte de răpite, dar au părăsit țara noastră prin punctul de ieșire Otaci, la o oră distanță de plecarea ex-atașatului militar al Ucrainei cu automobilul de model RAV4 cu numere diplomatice, în portbagajul căruia s-ar fi aflat cetățeanul Chaus. Conform organelor de drept, la această operațiune au participat angajați ai Direcției principale de cercetare a armatei ucrainene.

Concluziile Comisiei de anchetă

În urma lucrărilor Comisiei, a analizei exhaustive a cazului Ceaus, putem trage următoarele concluzii preliminare, dat fiind faptul că urmărirea penală este încă în derulare, iar în următoarea perioadă ar putea surveni alte circumstanțe de fapt și de drept:

1. Protecția insuficientă, lipsa de siguranță atât a cetățenilor Republicii Moldova, cât și a altor persoane, ce se află pe teritoriul RM.
2. Lipsa unei coordonări clare a acțiunilor tuturor instituțiilor competente, inclusiv lipsa mecanismului de creare imediată a celulei de criză în situații de urgență.
3. Inactivarea protocoalelor ce se impun în asemenea situații.
4. Imperfecțiunea legislației în domeniul protecției hotarului de stat și atribuțiilor poliției de frontieră.
5. Lipsa mecanismului/instrucțiunilor de efectuare a acțiunilor, prevăzute de tratatele internaționale.
6. Activitatea nesatisfăcătoare a Serviciului de contraspionaj al Republicii Moldova, în partea ce ține de identificarea și supravegherea ulterioară a colaboratorilor serviciilor speciale ale altor state pe teritoriul Republicii Moldova.
7. Lipsa bazei legale pentru pedepsirea persoanelor, inclusiv funcționarilor publici de orice rang/nivel ce refuză să se prezente la ședințele Comisiei de anchetă și/sau oferă informații eronate sau false.
8. Lipsa colaborării corespunzătoare la nivel interstatal, în ceea ce privește cazul investigat.

Mai multe informații despre activitatea Comisiei, precum și recomandările Comisiei, pot fi ascultate în înregistrarea video de mai jos.

Back to top button