fbpx

video | Putin, noi declarații despre R. Moldova: „Important e că încă nu se pot lipsi de gazul rusesc”

Președintele Rusiei a comentat, în cadrul unei conferințe de presă din Kârgâzstan, subiectul furnizărilor de gaz ale concernului Gazprom, controlat de Kremlin, către Republica Moldova. Vladimir Putin a afirmat că în timpul negocierilor contractului din 2021, Gazprom a răspuns nevoilor R. Moldova de stabilire a prețului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se pare că nu s-a dezis (de gaz – n. r.), de atunci îl primește în siguranță. Și de unde să mai facă rost? În plus, primește la prețul care l-a propus Gazprom-ului. Am răspuns nevoilor Moldovei la stabilirea prețurilor. Nu voi să intra în detalii acum: o jumătate de an un preț, cealaltă jumătate de an – alt preț. Nu contează. Important e că am făcut ceea ce ne-au cerut. Plătesc. Au existat probleme de plată pentru o vreme, dar acum totul este în regulă. În principal, țara ia gazul cumpărat în depozite, inclusiv în cele din Ucraina. Dar asta nu contează. Important este că încă nu se pot lipsi de el.

Într-un final, este alegerea lor. Dacă vor să nu mai procure, pot refuza, dacă vor – lasă-i să cumpere. Dacă vor să rămână în cadrul intereselor CSI, dacă vor – să-și caute fericirea în altă parte”, a declarat Putin.

Vezi și: Ce rol și ce loc poate ocupa R. Moldova în „soarta Europei mari”? Răspunsul lui Putin pentru un deputat comunist moldovean

În octombrie 2021, ministrul Insfrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a negociat cu Gazprom un contract de furnizare a gazului către Moldovagaz, pe un termen de cinci ani. Peste un an, în octombrie 2022, Spînu a afirmat că oferta Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și că este inacceptabil ca Republica Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate statele din regiune.

Tot din octombrie 2022, Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova de la 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), precum prevede contractul, la 5,7 mln m3 pe zi. Din decembrie 2022, întregul volum furnizat de Gazprom este livrat regiunii transnistrene, în baza unui contract de livrare a energiei electrice la preț mai ieftin decât se procura anterior pe piața internațională. Pentru aprovizionarea malului drept al Nistrului, compania de stat Energocom achiziționează gaz de pe piețele europene.

La începutul lunii octombrie curent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, nu a exclus că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru e posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică. Cu câteva zile mai devreme, Parlicov a declarat că dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom.

Articole asemănătoare

Back to top button