fbpx

video | În criticile opoziției, Parlamentul a aprobat Strategia independenței și integrității justiției pentru 2021-2024

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. Subiectul a stârnit discuții destul de aprinse între deputați. Cei mai critici la adresa documentului au fost reprezentanții fracțiunilor Platformei DA și PAS, care susțin că prin această Strategie va avea loc, de fapt, o anti-reformă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul a fost votat de 49 de deputați și are drept scop declarat „îmbunătățirea sectorului justiției prin crearea premiselor pentru un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient”.

Noul document de politici va oferi o viziune clară în privința proceselor în sectorul justiției care urmează a fi demarate în următoarea perioadă de 4 ani (2021 – 2024). În același timp, având în vedere reformele realizate până în prezent, noua strategie va constitui o continuare firească a activităților demarate, motiv pentru care se intenționează distanțarea de la conceptul de reformare și concentrarea pe aspectele de dezvoltare, după caz de consolidare sau valorificare a potențialului sectorului justiției”, se arată în nota informativă a proiectului.

În plenul Parlamentului, proiectul a fost prezentat de ministrul Justiției. Fadei Nagacevschi a încercat să-i convingă pe deputați să susțină proiectul Strategiei, însă și-a atras critici din partea reprezentanților fracțiunilor Platformei DA și PAS.

Opoziția, dezamăgită de Strategie: Guvernul nu vrea schimbări în Justiție

„Lucrurile vor degrada așa cum se întâmplă în prezent”

Nu e nicio glumă, ci realitatea din Parlament – alianța Dodon-Șor se va ocupa de reformarea justiției și combaterea corupției…”, a ironizat Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Într-un discurs de la tribuna Parlamentului, deputatul PAS s-a declarat profund dezamăgit de adoptarea „în grabă” a Strategiei, despre care spune că fracțiunea pe care o reprezintă ar fi votat-o dacă conținea și mecanismul de evaluare externă (n. r. – a judecătorilor).

Respingerea mecanismului înseamnă păstrarea status-quo-ului în justiție. Adică lucrurile vor degrada așa cum se întâmplă în prezent”, a opinat parlamentarul.

Aparent un document bun, care putea fi și mai bun, este votat de o parte a acestui plen și nu neapărat de cei care-și doresc reforma justiției”, a spus Litvinenco.

Am impresia că Guvernul vrea mai degrabă să bifeze o acțiune decât să avem un document care să aibă efecte, să aducă schimbări în domeniul justiției și a statului de drept”, a concluzionat el.

„Atunci când pui un fruct stricat într-o găleată cu fructe bune, se strică fructele bune”

Potrivit deputatului Dinu Plîngău, documentul pare unul destul de bun din punct de vedere conceptual, însă, în esență, nu este deloc așa.

Atunci când pui un fruct stricat într-o găleată cu fructe bune, se strică fructele bune, nu se face bun fructul rău. Așa e și cu sistemul judiciar din Republica Moldova. Fără o operație de chirurgie prin care să eliminăm toate aceste persoane, toate reformele mici sau mari vor eșua, și nu există nicio șansă dacă nu va există o voință și un mesaj foarte clar din forul legislativ că personajele corupte vor fi eliminate”, a declarat deputatul Platformei DA, menționând că formațiunea pledează pentru o evaluare excepțională a justițiabililor mai ales la capitolul integrității.

„În Parlament sunteți gata să-i gătuiți pe toți, dar când vin după voi, nu acceptați gâtuirea”. Replica puterii

Deputatul Vasile Bolea i-a acuzat pe opozanți de standarde duble și că și-au schimbat poziția pe parcursul timpului.

Astăzi am vorbit despre tot ce vrei. Vreți să vorbim despre case, despre Porsche-uri de 12.000 de lei? Eu tot despre asta vreau să vorbesc. Dar când vorbim despre aceste lucruri, nu trebuie să vorbim doar aici, politic, dar și să cerem instituțiilor create să-și facă treabă”, a declarat socialistul.

Potrivit lui, documentul are ca scop întărirea capacităților instituțiilor de drept.

Vorbim despre judecători, dar uitați-vă în declarațiile de avere ale dvs, când declarați case de 120 de mp cu zero lei, când unii prestează servicii ca deputat și încasează bani, deși n-au dreptul s-o favă. Culmea, când ne adresăm la ANI, ni se spune că totul e bine și alte devieri de la lege nu-s. Despre asta vorbim, că în Strategie se spune despre o altă abordare. Nu despre ce spuneți voi – să-i punem pe toți la perete. Noi trebuie să întărim capacitatea instituțiilor. Despre asta vorbiți voi mereu, că trebuie să întărim instituțiile. Și când propunem anume asta, voi vorbiți despre evaluare externă”, a replicat socialistul.

Dacă vrem să fim profesioniști, să avem o abordare profesionistă”, a adăugat Bolea.

Potrivit deputatului, cel mai buni evaluatori ai judecătorilor pot fi judecatorii, după principiul „cel mai bun zidar poate fi evaluat de către zidari”.

Potrivit autorilor Strategiei, documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul partenerilor de dezvoltare și tuturor actorilor din sectorul justiției.

Sursele financiare pentru implementarea Strategiei vor fi alocate din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale și suportul oferit de partenerii de dezvoltare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button