fbpx

video | Deputații PAS vor ca cetățenii să aibă mai mult acces la amendamentele înaintate în Parlament. Cu ce inițiativă au venit?

Deputații din fracțiunea Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Lilian Carp și Galina Sajin, vin cu o inițiativă legislativă de completare a regulamentului Parlamentului, menită să sporească transparența decizională. Mai exact, aceștia propun publicarea amendamentelor înaintate de legislatori pe site-ul Parlamentului cu indicarea autorilor și a altor informații de importanță.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceștia propun publicarea întrebărilor, interpelărilor și a răspunsurilor aferente, publicarea luărilor de cuvânt ale deputaților și declarațiile lor făcute în plenul Legislativului.

„În acest moment nu putem accesa aceste informații, sunt doar amendamentele per general. Practica internațională ne arată că monitorizarea activității deputaților este pe larg acceptată și asigurată în țările democratice. Vrem și noi să purcedem pe această cale și să luăm exemplul țărilor europene”, a declarat Galina Sajin în cadrul unui briefing de presă.

La rândul său, Lilian Carp spune că foarte des se întâmplă ca pe ultima sută de metri să fie propuse amendamente care modifică anumite condiții ale proiectului de lege, fără ca informația să ajungă la cetățeni.

„De regulă, după ce proiectul de lege este votat în prima lectură, are loc înaintarea amendamentelor de către deputați. Acestea sunt discutate în comisia de profil, iar ulterior, în lectura a doua, nu mai sunt citite și sunt votate direct de către deputați. Numai în cazul în care presa încearcă să afle cine au fost autorii amendamentelor, ce condiții au fost propuse, opinia publică cunoaște cine propune aceste amendamente”, a explicat Carp.

În acest sens, deputatul PAS a făcut referire și la inițiativa Președinției cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an, proiectul căreia a fost modificat de socialistul Vladimir Odnostalco cu o zi înainte de a fi votată.

Articole asemănătoare

Back to top button