fbpx

SUA: Nu există amenințări militare directe la adresa R. Moldova, dar Rusia urmărește vulnerabilizarea Guvernului prin politicieni locali

SUA consideră că momentan nu există amenințări militare directe la adresa Republicii Moldova, în pofida declarațiilor venite de la Kremlin. Totuși, potrivit datelor SUA, Rusia urmărește posibilitatea vulnerabilizării Guvernului Republicii Moldova prin intermediul politicienilor locali și proteste, cu scopul probabil al unei eventuale instaurări la Chișinău a unei administrații mai prietenoase Moscovei. Declarațiile au fost făcute pe 10 martie, în cadrul briefing-ului săptămânal de la Casa Albă, de către coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

John Kirby a declarat că informațiile arată că oameni care au legătură cu serviciile secrete rusești, încearcă să organizeze și să folosească protestele din Republica Moldova ca bază pentru a stimula o insurecție împotriva noului guvern pro-occidental al Republicii Moldova. Kirby a spus că informațiile arată că un alt grup de indivizi ruși va oferi instruire și va ajuta la fabricarea protestelor în Republica Moldova.

„Pe măsură ce Republica Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia urmărește să slăbească guvernul moldovenesc, probabil cu scopul eventual de a instaura o guvernare mai prietenoasă Rusiei”, a spus Kirby.

Kirby a subliniat, de asemenea, eforturile recente ale Rusiei despre care a spus că sunt menite să disemineze dezinformarea cu privire la stabilitatea generală a Republicii Moldova. El a subliniat în mod special afirmația Ministerului rus al Apărării din februarie privind la presupusa intenție a Ucrainei de a invada Transnistria. El a numit această acțiune „nefondată, falsă” și a spus că astfel de afirmații „creează o alarmă fără temei”.

Articole asemănătoare

Back to top button